2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Olimpiai kérdőjelek

2018. december 3. Szerző: Szele Tamás
Ha úgy fogalmazunk, hogy az eljövendő olimpiák programja különleges és rendhagyó lesz, nagyon sokat finomítottunk a valós helyzeten: igazából annyira el fog térni a korábbiaktól, hogy az minden példa nélkül áll. Az amatőr ökölvívás a jelek szerint mindenképpen kikerül az olimpiáról, a kick-box a jövőben bekerül, a súlyemelés helyzete pedig most még nem kérdéses, de később az lesz.

 

No, de a kick-box sem fog szerepelni még 2020-ban, csak éppen olimpiai sportág lett. A NOB elnöksége pénteki tokiói ülésén hozta a döntést, amellyel gyakorlatilag felvette a kick-boxot az olimpiai - bár az ötkarikás játékokon nem szereplő - sportágak közé. A fejleményről Thomas Bach, a NOB elnöke levélben értesítette Francesca Falsonit, a WAKO ideiglenes elnökét, üdvözölve a kick-box világszövetséget az olimpiai családban. Falsoni a WAKO hivatalos honlapján mérföldkőnek nevezte a döntést. Emlékeztetett rá, hogy a 129 tagországgal rendelkező WAKO még 2016-ban folyamodott az elismerésért.

A súlyemeléssel az a helyzet, hogy ugyan dicséretet kapott a doppingellenes munkájáért a sportág nemzetközi vezetése, de még nem véglegesítették a 2024-es párizsi olimpia programjában a NOB tokiói kongresszusán. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ausztrál sportigazgatója, Kit McConnell a japán fővárosban tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogyaz Aján Tamás irányította Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) nagyon nagyot lépett előre doppingellenes programjának megvalósításában, ezzel együtt a NOB fenntartja a sportág ideiglenes státuszát a 2024-es ötkarikás műsort illetően, s a végső döntés előtt még további eredményeket várnak az IWF-nek a tiszta sportért meghirdetett tevékenységében.

A sportigazgató leszögezte, hogy „nagyon erős és pozitív előrelépés történt”, s különösen azt méltányolja a NOB, hogy az IWF az olimpiai kvótaelosztás során jutalmazza azokat az országokat, amelyeknek súlyemelői tisztán versenyeznek. Dicsérte továbbá az IWF doppingellenes munkáját segítő, független szakértőkből álló különbizottságot, és elismerően szólt arról is, hogy a 2020-as tokiói olimpiára készülő sportág vezetése tavaly kilenc olyan IWF-tagországot is eltiltott egy évre a versenyzéstől, amelyek három vagy több pozitív esetet produkáltak a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni doppingminták újraelemzésekor.A NOB pozitívan fogadta az IWF és az újonnan életre hívott Nemzetközi Tesztelő Hatóság (ITA) közötti partnerségi megállapodást is.

McConnell megjegyezte, hogy a NOB várja a novemberi, türkmenisztáni súlyemelő-világbajnokság doppingvizsgálatainak összeredményét, az ott gyűjtött minták elemzéséről szóló jelentést, s legközelebb márciusban születhet döntés arról, hogy a súlyemelés ott lesz-e a párizsi olimpia műsorán.

Hát, akkor 2020 biztos, 2024 még nem az. Az ökölvívás helyzete pedig reménytelennek tűnik, ha csak csoda nem történik záros határidőn belül.

Érdekes olimpiák jönnek, annyit mondhatok...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook