2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Olimpiai pénzügyek

2018. október 19. Szerző: Szele Tamás
Hogy az elején kezdjem, amióta az eszemet tudom, egy nyereséges olimpiát rendeztek, és ez a 2012-es, londoni volt. Hiszen a létesítmények már álltak, azokat nem kellett megépíteni, az olimpiai falu szemben a korábbi szokásokkal, máig áll és olcsó szállásként használják – Rio ehhez képest hatalmas bukás volt, és a jelek szerint Tokió sem lesz nyereséges.

 

Legalábbis a most nyilvánosságra került adatok alapján nem lesz az. Mondjuk a pályázatot azzal nyerték el, hogy minden eddiginél takarékosabb játékokat ígértek, de ehhez képest a kezdeti költségvetés épp a minap nőtt négyszeresére. Két évvel a játékok kezdése előtt, tehát lesz ez még több is.

De hogyan lehetséges ez?

Eltanulták a japánok a braziloktól a korrupciót?

Nem, azért erről nincs szó. Japán nem korrupt ország, a szó általunk ismert értelmében véve kicsit sem az. És nem is vállalták túl magukat – a helyzet változott. Egyrészt, hiába legendás a tokiói tömegközlekedés, hiába pontos, mint a svájci óra, már ma is megtelnek csúcsidőben a szerelvények, és könnyű megjósolni, hogy hatszázötvenezer szurkoló bizony már gondot fog okozni az amúgy is kapacitása csúcsára járatott rendszernek. Fejleszteni kell a vonalakat, nincs mese.

Aztán az is emeli a költségeket, hogy míg Rióban 33 sportág 339 számában rendeztek olimpiai versenyt, addig Tokióban öttel több sportág és 33-mal több verseny lesz. És hát az építőipar is végtelen ciklusba esett: az olimpia miatt rengeteg magánberuházás indult, megnőttek az ingatlanárak és beruházási költségek, elfogyott az építőipari munkaerő, amivel még tovább nőttek a költségek, és így tovább... nem segít ezen az sem, hogy a japán építőiparban hagyományosan nagy befolyása van a jakuzának, bár ebben az esetben amondó vagyok, jobb bevenni a rosszfiúkat az üzletbe, hogy a barátaink legyenek, mint kihagyni őket, mert akkor megmutatják, hogy tudnak ártani is.

Aztán ott van a klímaváltozás problémája. Talán a hófödte Fudzsijama képe miatt, de sokan hiszik, hogy Japán éghajlata mérsékelt, ami csak nagyon kevéssé jelenti azt, amit Európában és Észak-Amerikában értünk ez alatt: idén augusztusban negyven fok fölötti, tartós hőhullámok voltak, nyolcvan százalék feletti páratartalommal: a lakóhelyiségekbe mindenképpen fog kelleni légkondicionálás, és szóba került, hogy a kültéri versenyeket reggel hétkor rendezzék.

Az időjárás változása miatt szükségessé vált néhány új műhold fellövése is, ami azért megint nem két fillér, kiderült, hogy nem lesz egészen egyszerűen százezer önkéntes, aki ingyen segítené a szervezést (Japánban sokkal jobb a munkaerő-piaci helyzet, mint máshol, alig ismert a munkanélküliség és az egyetemisták sem mutatnak túl nagy kedvet az ingyenmunkára).

Egyszóval, drágább lesz a tokiói olimpia, eddig úgy néz ki, hogy négyszer többe fog kerülni a költségvetésben eredetileg megszabottnál, de tekintetbe véve a hátralévő két évet, nyugodtan mondhatjuk, hogy a végső büdzsé valahol az eredeti sarokszámok nyolc-tízszerese körül fog járni.

Mindazonáltal az a veszély nem fenyeget, ami Athénban vagy Rióban bekövetkezett, nem fog összeroppanni a város gazdálkodása: a japán gazdaság jóval erősebb lábakon áll, mint a görög vagy a brazil.

De azért nem olcsó játék az olimpia, még ha Japánban tartják, akkor sem.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook