2022. január 21. - Ágnes

Orbán ezüstje

2018. augusztus 31. Szerző: Rózsa Misi
Az utolsó napjához, a döntőkhöz érkezett az ifjúsági ökölvívó világbajnokság. Ma játszották le a döntők utolsó mérkőzéseit és a mai nap volt az a nap, amikor még szoríthattunk magyar versenyző sikeréért. És ennek megfelelően most igazán szép tömeg volt jelen a Duna Arénában.

 

Lehetünk ezen elfogultak egy magyar versenyzővel szemben? Vannak, akik azt mondják, hogy az újságíró soha nem lehet elfogult, még nemzetközi versenyen se, a magyarok javára. Lehet, hogy igazuk van azoknak, akik ezt mondják, de a magam részéről képtelen lennék valaha is ilyen versenyen elfogulatlan, független szemlélődő lenni. Bizony nem csak krónikása, de nagyon lelkes szurkolója is vagyok minden magyar versenyzőnek. És nem is akarom, hogy ez változzon. Így jó nekem és így vagyok önmagam. És amikor ilyen tehetséges versenyzőkről beszélünk, mint az itt fellépő ökölvívó gyerekek, akkor ez különösen igaz.

Azt reméltem az utolsó másodpercig, hogy 60 kg-ban a döntőben is ellenállhatatlan lesz Orbán Adrián és ezzel le fogja győzni hatalmas bravúrt megvalósítva thaiföldi ellenfelét, Phoemsap Atichai-t. Persze, hogy tudtam, hogy a thaiföldi kőkemény ellenfél és inkább neki állhat itt a zászló. Persze, hogy tudtam, hogy Orbán Adrián már azzal hatalmas sikert ért el, hogy beverekedte magát a döntőbe. De ahogy haladt előre ez a tehetséges magyar versenyző, úgy nőtt meg bennem is az étvágy a siker mértékére.

Sajnos már az első menetben az ellenfél bizonyult jobbnak. Nem sokkal, de éppen eléggel ahhoz, hogy ez jól látható legyen. Adrián most nem mozgott vele szemben olyan jól, mint az előző mérkőzései során. Vagy már elfáradt az előző nagy körök miatt, vagy a thai tudott olyan fajta küzdelmet diktálni, amiben nem tudott igazán kibontakozni, amiben a ki versenyzőnk igazán jó és erős.

A második menet valamivel szorosabb lett már, Adrián nagyon akart szépíteni. Az akaratával a legkisebb probléma sem volt, de ellenfele olyan napot fogott ki, amikor gyakorlatilag hiba nélkül tudta lehozni a védekezését.
A harmadik menet már irreális volt. Hiszen mivel az első kettő elment, itt Orbán Adriánnak egyetlen esélye maradt a győzelemre: le kellett volna tekernie az ellenfelét. De az ellenfél is pontosan tudta ezt, ezért nagyon okosan vette el az erre való kísérletek minden erejét. El kell mondani, hogy itt is leginkább, ami szép volt, az az, hogy Orbán Adrián bizonyította, hogy rendkívül nagy szíve van, ami elengedhetetlen feltétel ebben a sportágban a sikerhez. Mert technikát lehet tanulni, erőnlét fejleszthető, sok mindent lehet tanítani a versenyzőnek, de akiben nem lakozik ilyen nagy szív, abból bizony soha nem lesz bajnok, azt nem lehet tanítani, azzal valaki vagy rendelkezik, vagy nem rendelkezik.

Be kell vallanom őszintén lesütött szemmel, hogy a végén még csúnya dologban reménykedtem. Abban, hogy hiába nem mi nyertünk, a hazai pálya hátha erősen képes lehet lejteni és ennek ellenére Adriánt hozzák ki győztesnek. Nem szép dolog ez tőlem, nem vitatom, de így is nagyon tudtam volna örülni az aranyérmének. Sajnos a bírók, azt pontozták, amit látni lehetett a ringben most, így Orbán Adrián ezüstéremmel zárta a világbajnokságot.

Lehetne úgy mondani, hogy „csak” ezüstéremmel, de ez nem lenne se igaz, se tisztességes. Mert bizony ez a megszerzett ezüstérem hatalmas siker a magyar fiúnak és kőkeményen meg kellett dolgoznia érte és minden elismerést megérdemel azért, hogy meg tudta magának és a hazánknak szerezni ezt a szép érmet. Fiatal is még, bőven lesz még miért figyelnünk rá. Le a kalappal előtte és nevelő edzője Konkoly István előtt is, de a válogatott szakmai stábjának is kijár a fiú szereplése okán az elismerés és a megbecsülés.

Az ifjúsági ökölvívó világbajnokság a mai napon véget ért. Villás Veronika bronzérmet, Orbán Adrián ezüstérmet szerzett. Több versenyzőnk mellettük beverekedte magát pontszerző helyre és sok versenyző előrébb végezhetett volna, ha nem veszik el tőlük méltatlanul a megnyert meccsüket. Csak két nevet említenék itt most meg, az egyik Bernáth Attila a másik Fehér Koppány, de mondhatnék sajnos többet is. Alapvetően egy jó kis Vb van a hátunk mögött, hatalmas kaland volt ez a 10 nap. Nagyon sok versenyző, nevelő edző és egyéb szakember előtt emelem meg a kalapomat. Szép munka volt. Gyerünk tovább előre.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook