2018. október 20. - Vendel

Öreg Hemingway és a Rossi

2017. december 14. Szerző: Rózsa Misi
Marco Rossi amikor Kispestre érkezett, csillogásnak látszott csupán. Sokan úgy gondolták, hogy az egykori jó nevű játékost edzőnek Magyarországra hozni teljesen felesleges és ez nem fog bejönni a Honvédnak.

 

Rossi nem szerzett komolyan vehető csapatoknál edzői gyakorlatot. Az edzői pályafutása csúcsát jelentette a Honvéd, ezért valóban vakmerő vállalkozás volt Hemingway részéről a foglalkoztatása.

De kiderült, hogy Hemingway nagyon jó lóra tett a személyével. Marco Rossi 2012-ben érkezett Kispestre. Egy elég széthullott csapat fogadta ott őt. Legfőbb feladatának azt tartotta első körben, hogy mentálisan rakja össze a csapatot, majd amikor már valóban Rossi egyéni módszerei igazi csapatot kovácsoltak a Honvédból, akkor fizikálisan is rendkívül megerősítette őket és komoly technikai fejlődésen mehetett át a csapat. Nagyon hamar jött is az eredmény ennek megfelelően, mert a Honvéd esetében bravúr volt, hogy Rossi fel tudta őket léptetni a bajnokságban a dobogó alsó fokára és ezzel kiharcolták a nemzetközi szereplés lehetőségét.

Igaz ezt követően kisebb mélyrepülés következett, mert a csapat igen hamar elbúcsúzott a nemzetközi kupaszerepléstől és a hazai bajnokságban is nagyon halványan tudtak szerepelni, jóval elmaradva az elvárásoktól. Rossi le is mondott ekkor vezetőedzői pozíciójáról. 9 hónap telt el nélküle és a csapat mentálisan is kezdett széthullani, nem jöttek az eredmények, ezért Hemingway úgy döntött, újra Rossiba helyezi a bizalmát, visszahívja, hogy tegyen csodát.

Rossi nagyon kemény kézzel kezdett hozzá a munkához. Szinte mindent levert az alapokig és mindent és mindenkit a nulláról épített fel teljesen újra. Ez a csapatra, a módszerekre és egyesével a játékosokra is igaz volt. Elérte Rossi, hogy a kiesés elől megmeneküljön a csapata és aztán 2017-ben sikerült velük hatalmas bravúrt elérve megnyerni a 2016-2017-es bajnokságot. A bajnokság kezdeténél senki nem mondta volna a legfanatikusabb Honvéd szurkolókat leszámítva, hogy ez a csapat esélyes a bajnoki cím elnyerésére a Videotonnal, Fradival és sokakkal, másokkal szemben, akiknek erre lényegesen nagyobb esélyük volt. Rossi munkája beérett és a Honvédban nagy lehetőségek voltak, akár a nemzetközi porondra kilépve is.

Mindenkit meglepett ezért, hogy Rossival nem egyezett meg végül Hemingway, nem lett szerződés hosszabbítás és Marco Rossi Dunaszerdahelyen a DAC-nál folytatja edzői pályafutását. Hogy Rossival meddig juthatott volna el a Honvéd a BL-ben, arra csak tippelni lehet. De az egészen biztos, hogy Rossi nélkül a csapat látványosan összeesett és a rövid időn belül bekövetkező kiesése nem volt ennek fényében meglepetés. Hemingway azt mondja, anyagi okok miatt szakítottak Rossival. Ők akarták, hogy maradjon a Mester, de az olyan mértékben kért a bajnoki cím megszerzése után több pénzt a munkája folytatásáért, amit a Honvéd nem tud, de nem is akar kifizetni. Ők maximalizálták a költségvetésüket és 5 ezer eurónál többet sem játékos, sem pedig edző nem kereshet. Rossi esetében elmentek volna a plafonig, de az kevés volt az olasznak, ezért nem jött össze a megállapodás. Hemingway azt mondja, hogy nagyon szánalmasnak tartja, hogy a kicsivel több pénz érdekében Rossi otthagyta a Honvédot és egy kis szlovák falú csapatához szegődött el inkább.

Rossit nagyon felháborítják Hemingway szavai. Azt mondja, nem érdemli meg, hogy így beszéljen a klub tulajdonosa róla, akinek az elmúlt 25 év legjobb eredményeit, a bronzérmet és a bajnoki címet köszönheti, amiből a tulajdonosok rengeteget kerestek, hála neki, a játékosoknak és a csapat mellett kitartó lelkes szurkolóknak.

Azt is cáfolja Rossi, hogy a szerződés hosszabbítás tárgyában elment volna vele a tulajdonos a falig. Azt mondja ezzel szemben, hogy olyan megalázóan alacsony összeget kínáltak neki a folytatásra, amit egyértelmű üzenetnek vett arra nézvést, hogy a tulajdonos nem látja őt szívesen a klubnál, ott viszont nem akar maradni, ahol jelzik, hogy nincs rá igazán szükségük.

Rossi azt is elmondja a vitában, hogy természetesen elismeri, hogy valamivel jobban keres a DAC-nál, de ami neki ennél sokkal fontosabb, itt a tulajdonosok, vezetők részéről érzi az elismerést és a megbecsülést, ami számára fontosabb a pénznél is, és amit a végén Kispesten már nem kapott meg fentről.

Sokan reménykedtek abban a Honvéd szurkolói közül, hogy a holland menesztése és Supka Attila megbízása csak ideiglenes dolog, és amire folytatódik a szezon, újra Marco Rossi fog ott ülni a kispadon, akarom mondani fog ott állni a kispad mellett üvöltözve és lelkesen. De azt hiszem a tulajdonos és az edző médián keresztül történő üzengetése egymásnak és azoknak az üzeneteknek a hangvétele egyértelművé teszi, Rossi végleg szakított a klubbal, illetve a klub végleg szakított Rossival. Innen már aligha van visszaút, bár a mai magyar labdarúgásban az ember semmire ne mondja, hogy lehetetlen.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook