2019. január 18. - Piroska

Oroszok Phjongcshangban

2017. december 18. Szerző: Szele Tamás
Kérem, örömmel jelenthetem, hogy győzött a józan ész, és vesztett a politika. Mégis részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon. Részt vesznek – de semleges színekben, ami érdekes lesz.

 

A sportolókat képviselő Szofija Velikaja már múlt héten bejelentette, hogy a kvótát szerzett orosz sportolók mindegyike szeretne indulni a phjongcshangi téli olimpián, és ez mindazok számára lehetséges is lesz, akiknek negatív volt a doppingtesztje. Csakhogy miként fog kinézni ez a semleges indulás? Nos, ennek a részleteit tegnap árulta el a NOB.

Hát úgy, hogy az olimpiai ruha az orosz trikolór legfeljebb két színét tartalmazhatja. (A különböző kombinációk így többek között Liechtensteint, San Marinót vagy Monacót idézhetik. A színválasztást előzetesen a NOB-nak kell jóváhagynia.) Ezenkívül nem csak a fehér-kék-piros hármas nem lehet a ruhán, de az orosz címer sem, és az Orosz Olimpiai Bizottság szintén kétfejű sasos emblémája sem. Másfelőle RUS helyett OAR betűhármassal jelölik a csapatot – az Olympic Athlete from Russia rövidítésből. Az orosz címer helyére az olimpiai ötkarika kerül. Az orosz himnusz helyett pedig az olimpia himnuszát játsszák orosz aranyérem esetén.

Lehetne vitatkozni, hogy ez a döntés mennyire igazságos vagy igazságtalan, a Kreml teszi is, mivel továbbra is tagadják az orosz doppinglaboratórium Egyesült Államokba menekült korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenkov vallomására alapuló állami doppingvádat, sőt, Rodcsenkovot nevezgetik mindennek, árulótól kábítószeresig, de annyi biztos, hogy ettől a pillanattól kezdve ez már nem sportkérdés.

Ha a Kremlnek ez nem tetszik, az lehet egy álláspont – de politikai álláspont.

A sport világa viszont nem lett szegényebb az orosz résztvevők szereplésének elmaradásával, és ez így is van jól.

Még jó, hogy nem tiltották el őket központilag az indulástól – mert hiszen arról is volt szó.

No, akkor mégis teljes lesz az olimpia – csak az nem indulhat, aki korábban tényleg doppingolt.

Van igazság a Földön? Abban nem vagyok biztos. De a sportban van.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook