2019. január 18. - Piroska

Oroszország és a VB

2017. november 27. Szerző: Szele Tamás
Érdekes elemzés jelent meg a Financial Times hasábjain, érdekes, mert az eljövendő oroszországi futball-világbajnokságról szól. Híven azonban az alapvetően üzleti lap szelleméhez, gazdasági és társadalmi szempontból elemzi az eseményt Simon Kuper, a lap szakírója. Meglehetősen borúlátó következtetésekre jut...

 

Már a cím (Russia’s World Cup: a Putin own goal?) is lefordíthatatlan szójáték, ugyanis egyszerre jelentheti a világbajnokságot, mint Putyin öngólját és mint Putyin saját célját. De azért, ahogy követjük az érvelést, inkább öngól lesz ebből. Mit mond Kuper? Azt, hogy a világbajnokság rendezési jogát 2010 decemberében elnyerő Oroszország még egy másféle, nyitottabb társadalom volt, mint a mostani, és akkor még nagyon jó ötletnek tűnt bemutatni ezt a nyitottságot egy világméretű sporteseményen keresztül. Mára komoly változások zajlottak le, Oroszországon belül és kívül, melyek hatására eltűnt a nyitottság, és mindenki kissé gyanakodva néz, ha orosz sportról hall.

Nemzetközi propagandára tehát nem lesz jó a VB. És nemzetire?

Arra se nagyon. Míg az orosz állampolgárok fele bevallottan szegénynek tartja magát, stadionok nőnek ki a földből olyan nem túl gazdag városokban, mint Volgográd vagy Kalinyingrád. A pétervári stadion egyenesen kétszáz milliárdba került, mármint forintban kifejezve, amiből láthatjuk, hogy nagy országban a számok is igen nagyok. Meg a költségvetések is. Ha azt akarja sugallni ezzel, mármint a hazai közönségnek, hogy Oroszország nagy, gazdag és erős, akkor szem előtt kéne tartsa a népesség éhező felét is. Az erőt különben valószínűleg inkább a futballhuligánok ellen fogják demonstrálni: ha valahol, ott nem lesz okos dolog a rendbontás, már beígérték a példátlan biztonsági intézkedéseket.

Akkor már csak egy dologra lenne jó a sportrendezvény, éspedig sportsikerek elérésére. Mondjuk ez is lenne a célja, csakhogy az orosz válogatott pillanatnyilag a hatvanötödik a FIFA világranglistáján, tőlük átütő sikert várni nem nagyon lehet, illetve ha mégis megtáltosodnak akkor bizony okkal él a gyanúperrel a WADA, hogy némi kemikáliák is szerepet játszottak a váratlan csodában. Amint például tavaly nyáron is külön vizsgálatokat rendeltek el a 2014-es orosz válogatott mintái miatt...

Szóval, ez a világbajnokság Oroszország számára olyan lesz, mint a cári család Fabergé-tojásai: hihetetlenül drágák, jó esetben szépek is, de a gyakorlatban semmire sem jók, és ahhoz, hogy csak szépek legyenek – ahhoz azért nem elég szépek.

Hát, most már megrendezik, most már muszáj.

De csodát senki se várjon.

Legkevésbé maga Oroszország.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook