2018. június 23. - Zoltán

Pacman óvása

2017. július 13. Szerző: Rózsa Misi
Vannak kiváló képességű sportolók. És vannak olyan kiváló képességű sportolók, akik mellette rendkívül színes és kifejezetten érdekes figurák. Hogy a Fülöp-szigeteki Pacquiao egyértelműen ezek közé tartozik, azt szerintem még azok is nehezen tudnák vitatni, akik nem rajongói ennek a fickónak.

 

Manny 1978-ban született. Most már 39 éves. Nem tini. Profiként 69 alkalommal lépett a szorítóba és 59 győzelmet aratott, két esetben döntetlent bokszolt 7-szer sikerült ellenfelének legyőznie őt.

Először a Fülöp-szigeteki Rustico Torrecampo tudta legyőzni 1996-ban. Aztán jött egy TKO vereség is a thaiföldi Medgoen Singsurat ellen 1999-ben. Hat év után sikerült ismét megverni, ezúttal a mexikói Érik Morales érte ezt el. 2012 nem az ő éve volt, mert kikapott először az amerikai Timothy Bradley-től,  majd a mexikói Juan Manuel Márguez kiütötte. Az évszázad mérkőzésének beharangozott mérkőzésen 2105-ben szintén vereséget szenvedett el Mayweathertől. És jött az utolsó mérkőzése az Ausztrál Jeff Horn ellen, ahol szintén nem sikerült nyernie.

Pacman olyan fontos címeket gyűjtött be pályafutása során, mint a WBC légsúlyú bajnoka, Az IBF szuper bantamsúlyú bajnoka. A WBC szuper featherweight bajnoka. A WBC bajnoka. A WBO bajnoka. A WBC szuper bajnoka.

A közönség imádta. És nem csak szülőhazájában, hanem a világ minden táján hatalmas rajongótábora volt és van a mai napig.

Utolsó mérkőzése nagy vihart váltott ki az ökölvívás világában, amit az ausztrál Jeff Horn ellen vívott. Mert bizony, akik ezt a mérkőzést volt szerencsénk végig nézni, azok egyértelműen azt láthattuk, hogy Pacman, sokkal több tiszta találatot tud bevinni ellenfelének, sokkal agresszívebb is, a mérkőzés nagyobb részében ő irányította a történéseket. Igaz végig ment a csata és már az szép eredmény volt, hogy Horn végig tudta vinni a nagy iramú, kemény összecsapást. Vitathatatlanul voltak nagyon szoros menetek is, de nem lehetett kétség senkiben a végére, hogy a mérkőzés vezetőbírája, amikor kell, Manny kezét fogja a magasba emelni. Még az ellenfél ringben mutatott viselkedése is azt sugallta, hogy ezt ő is tudja. Ezért hatalmas vihar fogadta, amikor kiderült, hogy az ausztrál keze emelkedhetett a magasba és itt a bírók bizony megverték Manny Pacquiaot. A közönség hosszú fütyülések tüntetett. A mérkőzést követően meghatározó szakértől tömege írta le, hogy igazságtalan ítélet született, ami megmagyarázhatatlan, ami nem elfogadható.

Természetesen mindezek után, főleg mert az öv elvesztésével is járt ez Pacman számára, megóvták az összecsapást illetve annak a téves ítéletét. De a WBO szintén abszolút megmagyarázhatatlan oknál fogva, elutasította végül az óvást. Azt mondják, hogy 5 független bíróval nézették végig újra a találkozó felvételét, abból 3 az ausztrált látta jobbnak, egy Mannyt, 1meg döntetlent mondott. Vajon tényleg mi láttuk és és látjuk ennyire máshogy, mint ami ott történt, mint az 5 bíró, aki most ítélt az óvás felett, vagy az 5 bíróból háromnak fontosabb volt még most is a mundér becsületének védelme mint az igazság?

Manny Pacquiao nem egy fiatal versenyző. Ha győzött volna, nyilván még ringbe szállt volna megvédeni többször is a címét. Így hogy azt elvették tőle, lehet, többet nem láthatjuk már küzdeni, amitől mind szegényebbek lettünk. És nagyon nem lenne helyes, ha ilyen nemtelen és furcsa módon érne véget egy nagyon színes és értékes pályafutás. Ha egy versenyzőt legyőz a jobb ellenfele, az rendben van, még akkor is ha kedvenceink közé tartozik. De hogy a bírók győzzék le, az nagyon nincs rendben és sajnos az ökölvívás esetében nem ritka, hogy ez történik.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook