2019. március 21. - Benedek

Paralimpia 2018

2018. március 8. Szerző: Szele Tamás
Kérném tisztelettel, ne feledkezzünk meg arról, hogy habár véget értek a phjongcshangi téli olimpiai játékok, ma kezdődik ugyanott a paralimpia. Melyen három magyar versenyző is részt vesz, Lőrincz Krisztina ülő-sífutásban és biatlonban áll rajthoz, Balogh Zsolt és segítője Bocsi Bence pedig műlesiklásban és óriásműlesiklásban indul. Van tehát kinek drukkoljunk.

 

A magyarországi közvetítésekkel lesz egy kis gond, ugyanis nem nagyon láthatjuk élőben a versenyeket, az összesítőkre lesz utalva a honi közönség – pedig hát elvben ez egy nagy és általános érdeklődést kiváltó nemzetközi  sportesemény, ha azt vesszük, a tegnapi hírek szerint a jegyek mintegy 89 százalékát eladták a versenyekre, a szervezők szerdai tájékoztatása szerint két nappal a megnyitó előtt a 310 ezer belépőből 275 ezer talált gazdára. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) most annak a lehetőségét vizsgálja, hogy melyik eseményen, illetve helyszínen tudnának még több nézőt fogadni. Hát, nem vagyunk televíziós szerkesztők, nem tudjuk, nálunk ez miért nem fontos... és változhat is még a helyzet.

A nyitóünnepséggel kapcsolatban két fontosabb hírt kell megemlítenünk. Az első az, hogy a két Korea csapata a téli olimpiai játékok megnyitójával ellentétben most nem együtt vonul be, nem azért, mert megromlott volna a kapcsolat a két állam között, ellenkezőleg, dühöng a békefolyamat, de azért mégis diplomáciai okai vannak a dolognak. A közös felvonulás most azért hiúsult meg, mert a felek nem tudtak megegyezni a lobogóban, mivel azon olyan apró szigeteket is feltüntetett volna a félsziget térképén a Koreai NDK, amelyeket Japán a magáénak vall. A vitatott szigetek ábrázolását illetően Észak nem engedett, így megegyezés híján elmarad az együttes felvonulás.

Kellemetlen: de ez nem annyira a félsziget két állama közé fog éket verni, inkább Japán népszerűségét csökkenti még jobban előttük, és hát Japánért arrafelé nagyon nem rajonganak: némi okkal. De van jó hírünk is: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke ott lesz a phjongcshangi téli paralimpia pénteki megnyitó ünnepségén - jelentette be Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke. Bach részvétele azért különösen fontos az IPC számára, mert a német sportdiplomata a 2016-es riói paralimpia megnyitóján nem volt ott, sőt, az egész eseményt kihagyta. Bach Rióban azért nem volt ott a paralimpián, mert hazautazott a 97 éves korában elhunyt Walter Scheel volt német szövetségi elnök temetésére, most viszont feltétlenül megjelenik.

Hát kérem, vannak apróbb problémák, semmi sem zökkenőmentes, főleg a  kis japán szigetek nem azok: de azért alapvetően egy sikeres és izgalmas paralimpiára számíthatunk.

Hajrá paralimpikonok, hajrá Lőrincz Krisztina, Balogh Zsolt, Bocsi Bence!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook