2022. augusztus 14. - Marcell

Paralimpia 2018

2018. március 8. Szerző: Szele Tamás
Kérném tisztelettel, ne feledkezzünk meg arról, hogy habár véget értek a phjongcshangi téli olimpiai játékok, ma kezdődik ugyanott a paralimpia. Melyen három magyar versenyző is részt vesz, Lőrincz Krisztina ülő-sífutásban és biatlonban áll rajthoz, Balogh Zsolt és segítője Bocsi Bence pedig műlesiklásban és óriásműlesiklásban indul. Van tehát kinek drukkoljunk.

 

A magyarországi közvetítésekkel lesz egy kis gond, ugyanis nem nagyon láthatjuk élőben a versenyeket, az összesítőkre lesz utalva a honi közönség – pedig hát elvben ez egy nagy és általános érdeklődést kiváltó nemzetközi  sportesemény, ha azt vesszük, a tegnapi hírek szerint a jegyek mintegy 89 százalékát eladták a versenyekre, a szervezők szerdai tájékoztatása szerint két nappal a megnyitó előtt a 310 ezer belépőből 275 ezer talált gazdára. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) most annak a lehetőségét vizsgálja, hogy melyik eseményen, illetve helyszínen tudnának még több nézőt fogadni. Hát, nem vagyunk televíziós szerkesztők, nem tudjuk, nálunk ez miért nem fontos... és változhat is még a helyzet.

A nyitóünnepséggel kapcsolatban két fontosabb hírt kell megemlítenünk. Az első az, hogy a két Korea csapata a téli olimpiai játékok megnyitójával ellentétben most nem együtt vonul be, nem azért, mert megromlott volna a kapcsolat a két állam között, ellenkezőleg, dühöng a békefolyamat, de azért mégis diplomáciai okai vannak a dolognak. A közös felvonulás most azért hiúsult meg, mert a felek nem tudtak megegyezni a lobogóban, mivel azon olyan apró szigeteket is feltüntetett volna a félsziget térképén a Koreai NDK, amelyeket Japán a magáénak vall. A vitatott szigetek ábrázolását illetően Észak nem engedett, így megegyezés híján elmarad az együttes felvonulás.

Kellemetlen: de ez nem annyira a félsziget két állama közé fog éket verni, inkább Japán népszerűségét csökkenti még jobban előttük, és hát Japánért arrafelé nagyon nem rajonganak: némi okkal. De van jó hírünk is: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke ott lesz a phjongcshangi téli paralimpia pénteki megnyitó ünnepségén - jelentette be Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke. Bach részvétele azért különösen fontos az IPC számára, mert a német sportdiplomata a 2016-es riói paralimpia megnyitóján nem volt ott, sőt, az egész eseményt kihagyta. Bach Rióban azért nem volt ott a paralimpián, mert hazautazott a 97 éves korában elhunyt Walter Scheel volt német szövetségi elnök temetésére, most viszont feltétlenül megjelenik.

Hát kérem, vannak apróbb problémák, semmi sem zökkenőmentes, főleg a  kis japán szigetek nem azok: de azért alapvetően egy sikeres és izgalmas paralimpiára számíthatunk.

Hajrá paralimpikonok, hajrá Lőrincz Krisztina, Balogh Zsolt, Bocsi Bence!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook