2022. augusztus 14. - Marcell

Paralimpikonok Phjongcshangban

2018. február 10. Szerző: Szele Tamás
Hölgyeim, uraim, azt hiszem itt az ideje a kalapok levételének. Ugye, elkezdődött a Nagy Jeges Cirkusz Phjongcshangban, amit Téli Olimpiai és Paralimpiai Játékoknak hívunk, mindenki várja a versenyeket, ámde – az olimpikonokról még tudunk egyet-mást, viszont mit tudunk a paralimpikonokról?

 

Tőlünk három versenyző indul a paralimpián, a látássérült Balogh Zsolt, aki csak árnyakat lát, s így száguld a lejtőkön 60 km/órával. Bocsi Bence pedig előtte síelve, a hátán lévő hangszóróval irányítja őt. Sífutásban és sílövészetben pedig a kerekesszékes Lőrincz Krisztinától remélhetünk érmet.

De álljunk meg. Hogyan is fog versenyezni Zsolt?

Balogh Zsolt az első magyar válogatott látássérült síversenyző. Látássérültként született és éli mindennapjait, a mozgás, az aktivitás mindig is természetes része volt az életének. Síelni már gyermekként megtanult egy kifejezetten látássérült fiatalok számára szervezett svájci sítáborban, és ezt követően is rendszeresen járt külföldi sítáborokba testvérével és barátaival. A magyar parasí válogatotthoz 2011 januárjában csatlakozott, és ezzel Magyarország első látássérült síversenyzője lett. Ettől kezdve Fábián Attila edző segíti a felkészülésben, aki az első években egyben vezetője is volt a sípályán.

Ugyanis a vak vagy gyengénlátó versenyzőket ugyanis minden esetben egy vezető (guide) segíti a pályán való tájékozódásban, aki előre kidolgozott módszerekkel és technikával biztosítja, hogy a látássérült sportoló balesetmentesen érjen célba, és valódi verseny tempót mehessen. Ezáltal a síelés már nem egyéni teljesítmény, hanem valódi csapatmunka, amiben minden csapattag maximális odafigyelése és együttműködése nélkülözhetetlen a sikerhez. 2013 tavaszától Bocsi Bence lett a guide-ja, akivel azóta is együtt edzenek és versenyeznek. Bence a hátizsákjában lévő hangszórón keresztül, egy mikrofon segítségével irányítja Zsoltot és megy elől. Az elmúlt több mint négy év elegendő idő volt a maximális összeszokásra, ma már mind a pályán, mind a hétköznapokban félszavakból is értik egymást és ismerik egymás gondolatait is, ami biztos alapot ad a közös munkához és az ehhez szükséges feltétlen bizalomhoz.

Kérem, ez a valódi sport.

Ez a teljesítmény.

Az a paralimpikon, aki ilyen feltételek mellett egyáltalán elindul, már akkor nyert, mikor pályára lépett. És a parasportban nincsenek nagy pénzek, reklámszerződések: ők tényleg a sport kedvéért indulnak.

Le a kalapokkal, kérem.

És sok sikert minden paralimpikonnak: hősök ők.

Bajnokok.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook