2019. február 20. - Aladár, Álmos

Párhuzamos paralimpiák

2016. augusztus 27. Szerző: Szele Tamás
Ne legyünk rejtelmesek: arról van szó, hogy az orosz sportminisztérium szándékosan teszi lehetetlenné azt, hogy a paraolimpikonok részt vehessenek a riói és a moszkvai játékokon is – ebből láthatjuk, hogy távolról sem sportról van itt szó.

Most írhatnánk, hogy a Sport.Mindig megmondta. És tényleg: tegnapi írásunkban, mely a moszkvai játékok megrendezésének bejelentéséről szólt, kissé pikírten megjegyeztük, miszerint „jól teszi Vlagyimir Vlagyimirovics, ha a riói játékokkal egy időben hirdeti meg a saját kis rendezvényét, különben megeshet, hogy a riói bajnokok átszaladnak egy körre Moszkvába is, és akkor megint kitör a botrány: ugyanis nem kétlem, hogy a moszkvai eredmények nagyon alaposan felül fogják múlni a rióiakat.” Erre fel ma mit dob elénk az MTI?

„Moszkva, 2016. augusztus 26., péntek (MTI) - Szeptember elején tartják meg a paralimpiától eltiltott orosz sportolók külön versenyét - jelentette ki péntek este az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva Vlagyimir Lukin, az Oroszországi Föderáció Paralimpiai Szövetség elnöke. 

"Reméljük, hogy (a külön versenyt) nem kell megrendezni, mert bízunk benne, hogy a sportolóink részt vehetnek a paralimpiai játékokon, de ha ez nem történik meg, akkor az szeptember elején lesz" - mondta.
Lukin a lehetséges helyszínt nem nevezte meg, de Szocsi csütörtökön felajánlkozott, hogy kész megrendezni a külön versenyt.”

Hát, így legyen ötösünk a lottón, kérem. Akkor most lássuk, mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság választhat: vagy mégis megengedi az orosz paralimpikonok indulását, ami a vegytan ismeretében általános orosz aranyesőt jelentene, vagy csonka paralimpiát tart, melyen nem vesznek részt sem az orosz versenyzők, sem azon államok sportolói, melyek rokonszenveznek Oroszország politikájával. Így azonban az eredmények is kétfélék lesznek. Szocsiban nagyok, Rióban kisebbek. Szocsit, mint helyszínt különben borítékolni lehetett volna, ott még állnak az olimpiai falu romjai, és az orosz állam nem haragudna, ha a beléjük ölt milliárdokból legalább pár kopejka visszajönne, akár ilyen formában is. 

De itt már nagyon nem sportról van szó. Ezt nem sportnak hívjuk. 

Oroszország elrabolni készül a paralimpiát, és semmit sem tehetünk ellene. 

Mert egy sportoló egy időben két helyen nem lehet. Oroszország választásra kényszeríti a nemzetközi parasportot.

Vagy ide, vagy oda. 

Vagy sport, vagy politika...

Ez most egyik sem. Ez most zsarolás.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook