2018. június 23. - Zoltán

Párizs, Los Angeles

2017. augusztus 1. Szerző: Szele Tamás
Sportbarátok nem keresgélnek sokat a két város közötti összefüggés után: mindenkinek beugrik, hogy a 2024-es illetve 2028-as nyári olimpiai játékok lehetséges helyszíneiről van szó. Illetve, egész tegnap estig lehetségesek voltak, most már biztosak – hogy dőlt el a kérdés a NOB boszorkánykonyháján, hogy nem, ne tőlem tessék kérdezni, mert ha tudnám, nagyon gazdag ember volnék és nem itt írnám a krónikát.

 

Tegnap este ugyanis a Los Angeles Times közölte, miszerint az amerikai város csak 2028-ban rendez nyári olimpiát, ami – hogy őket idézzük - „kikövezi az útját annak, hogy a 2024-es játékokat Párizsnak ítéljék oda”. Akkor ez is megvan, mondhatjuk, hogy lepacsizták – várjunk csak, mondhatjuk? Hiszen mint újságíró, tudom, hogy nem ritka a téves sajtóértesülés, az irányított kiszivárogtatás, meg különben is, a NOB csak szeptemberre ígérte a végső döntést, most még csak augusztus elseje van – nem oda, Buda, nézzünk csak utána!

Mert az MTI július 10-én még ezt írta: „Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a szervezet rendkívüli közgyűlése történelmi esély előtt áll: kedden megadhatja a lehetőséget arra, hogy szeptemberi kongresszusa egyszerre döntsön a 2024-es és a 2028-as olimpia helyszínéről.

"Amennyiben a keddi ülésén zöld jelzést kap az együttes odaítélés, akkor mindhárom érintett fél, Párizs, Los Angeles és a NOB számára kedvező helyzet alakulhat ki" - mondta az ötletet teljes mellszélességgel támogató Bach.
A kettős odaítélésről szóló javaslatot a NOB végrehajtó bizottsága egyhangú döntéssel már június elején benyújtotta.
A párizsi szervezőbizottság részéről korábban úgy nyilatkoztak, őket csak a 2024-es rendezés érdekli, míg Los Angeles nyitott a sportolók 2028-as vendégül látására is.
Legutóbb 1921-ben döntöttek egyszerre két olimpia házigazdájáról, akkor az 1924-es játékokat éppen Párizsnak, míg az 1928-ast Amszterdamnak ítélték oda.
A NOB 130. kongresszusát szeptember 13. és 17. között rendezik Limában.”

Ezzel szemben a friss hír az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn este megerősítette, Los Angeles felajánlotta, hogy megrendezi a 2028-as olimpiát. A NOB elnöke, Thomas Bach közleményében üdvözölte a döntést, akárcsak Anne Hidalgo, Párizs polgármestere.

Akkor mégis eldőlt, méghozzá a limai közgyűlés nélkül, valamilyen megegyezés alapján: 2024-ben Párizs lesz a házigazda, 2028-ban Los Angeles. És utána?

Utána, kérem, aki a NOB-nak tetszik, ugyanis a pályázat meghívásossá válik, nem jelentkezés-alapú lesz, mint eddig. Tehát már az is a NOB-nál dől el, ki pályázhat – akit szeretni fognak, azt majd meghívják, akit nem, azt nem.

Ügyes, ügyes...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook