2019. február 16. - Julianna, Lilla

Patyomkinszki mese

2018. május 30. Szerző: Szele Tamás
Tetszene tudni, hol van Patyomkinszk? Rosztov mellett, kérem, és arról ismert, hogy nem ez a neve. Sőt, tulajdonképpen nincs is neve: ez egy teljesen névtelen nyomornegyed, amit azonban a foci-világbajnokság miatt egészen egyszerűen elfalaztak a világ elől. Vagyis nem egyszerűen falazták el, hanem az ősi orosz hagyományok szellemében tették.

 

Mint arról a 444 beszámol, „Az orosz hatóságok a létező legegyszerűbb megoldást választották Rosztovban egy esztétikaivá átminősített szociális probléma megoldására. A nyári focivébére készülve úgy gondolták, hogy egy szegények lakta, ennek megfelelően elég lepukkant falut úgy lesz a legegyszerűbb elrejteniük a világbajnokságra érkező turisták elől, ha szimplán felhúznak köré egy magas falat. Fel is húzták, de még hogy! A fal telkeken halad át, van ház, aminek a kapuját is befalazták.” (444)

Ha kicsit jobban utánajárunk, például megnézzük a mellékelt, öt perces videót, rájövünk, hogy sokkal többről van szó, mint egy egyszerű falról.

Ez voltaképpen az álcázás remekének indult, csak nem az lett: a bádogfal a házak kerítésétől fél méteres távolságban húzódik, és csak kicsit magasabb az összes épületnél, épp, hogy ne lehessen látni a hullámbádog viskókat. Azonban az autópályán közlekedő turistákban felmerülhet a jogos kérdés, hogy mi van a kerítés mögött, mit kellett elkeríteni – nos, adott távolságonként házak álhomlokzatai tűnnek fel a térelválasztó elem mögött. Zöldben, rózsaszínben, kékben – de arra már nem ügyeltek, hogy többféle legyen belőlük, így aztán ugyanazt az egyemeletes, öt ablakos álhomlokzatot csodálhatja a közönség, különböző színekben, mintha ez lenne a típusház Rosztovban. Persze, a fal mögött nincs semmi, csak tartóállványzat, és ha mögötte van a Nap, átsüt az ablakokon, átvilágít az egész hazugságon – csak hát ez a hatóságokat nem érdekli. Ők megoldották az „esztétikai” problémát, a szociális nem is érdekli őket, éspedig a legnemesebb orosz hagyományok szellemében oldották meg.

Patyomkin herceg találta fel ezt a módszert. Ő ugyanis komoly pénzeket kapott Katalin cárnőtől a Dnyeper vidékének felvirágoztatására, csak ezek a pénzek elköltődtek, elmulatódtak... egyszer csak jött ám a hír, hogy odalátogat a cárnő! Gyorsan felhúzott pár ilyen álfalut, amiben csak a házak homlokzatai álltak, leszerződtetett egy csomó színészt, hogy játsszák el a boldog muzsikokat és meg is úszta az inspekciót.

Egyszóval, nincs új sem a Nap alatt, sem Orosszországban.

De az orosz népnek sincs humora, ha az eddig névtelen nyomornegyedet ezentúl nem Patyomkinszknak hívják.

Különben pedig nem túl bölcs dolog ezeket a helyeket elkeríteni. Foci szempontjából főleg nem.

Ilyen negyedekből jönnek a legnagyobb játékosok ugyanis...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook