2018. június 23. - Zoltán

Pedálozni Rióig

2016. március 23. Szerző: Szele Tamás
A pesti ember rosszmájú, és ha azt hallja, hogy valaki elindul biciklin a riói olimpiára, hajlamos megkérdezni: vízibiciklin? Mert van ott közben valami Atlanti-óceán is. De a gúnyolódásnak most nincs helye: Cseuz László valódi sportember, aki gondosan ügyel arra, hogy valóban letekerje azokat a kilométereket is, amiket repülőgépen fog majd megtenni.

Akkurátus valaki tehát a hetvenkét éves szentesi születésű, most péceli illetőségű sportreferens, aki egyébként testnevelő tanár volt, mielőtt nyugdíjba ment. Triatlonista múltja is predesztinálta a vállalkozásra: eddig Barcelona óta mindegyik nyári olimpiai játékokra „eltekert”, vagyis teljesítette azt a távot kerékpáron a játékok kezdete előtt, amennyire az illető helyszínek estek. Illetve, ameddig két keréken el lehet jutni, addig elmegy: de lássuk, hogyan is alakultak az útvonalak?

 

 

1992: Szentes – Barcelona – Szentes (5198 km) 

1996: Szentes – Brüsszel – Párizs (repülő) – New York – Atlanta (7378 km) 

2000: Szentes – Budapest (repülő) – Perth – Adelaide – Melbourne – Sydney (8136 km) 

2004: Szentes – Brindisi (komp) – Igoumenitsa – Athén – Vincenza – Tarvisio – Szentes (5322 km) 

2008: Szentes – Lisszabon (repülő) – New York – Vancouver (repülő) – Sanghaj – Peking (11 428 km) 

2012: Szentes – London – Szentes (5001 km) 

2016-os terv: Pécel- Amszterdam - Sao Paulo - Rio - Sao Paulo - Amszterdam - Pécel (5000 km)

Tetszik látni, hogy mégsem kell hozzá vízibicikli. El lehet kerekezni Rióba így is – és a táv akkor is teljesül, hiszen Cseuz László szép kora dacára szorgosan gyűjti a kilométereket. Rió is össze fog jönni, ahogy Peking is összejött, a maga 11 428 kilométerével – és sajátos élmény lehetett olyan kínai vidékeken áttekerni, ahol még nem láttak előtte európai embert (érdekes lehet a véleményük az odavalósi rizstermelőknek rólunk, annyi szent). 

Cseuz úr elteker hát Rióba, ahogy eddig mindenhová eltekert – de miért teszi? Ezért nem jár pénz, jutalom, érem, dicsőség sem túlzottan sok... talán azért, hogy megtegye. A feladat önmagában hordja jutalmát. Sir Edmund Hillaryt egyszer megkérdezték:

Sir, miért akarja mindenáron megmászni az Everestet?

Mert ott van.

Ezért fog Cseuz László is eljutni Rióba.

Mert Rio ott van.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook