2018. június 25. - Vilmos

Pénz nélkül nem megy

2017. június 26. Szerző: Rózsa Misi
Válságban a magyar ökölvívás. Lassan annyit mondogatják ezt, hogy közhellyé silányul...

 

Ráadásul csak részben igaz ez a sommás kijelentés, mert valóban jelentős problémákkal küzd Magyarországon a sportág, de azért nem is lehet teljesen eredménytelennek mondani, főleg nem utánpótlás szintjén. De hogy a jónak mondható eredmények mellett is nagy bajok vannak, azt kár lenne vitatni. 

Kevés lenne a tehetséges versenyző itt nálunk? Fenéket. Számtalan igen jó képességű bunyósa van az országban, akikben alapvetően ott lenne a kiugró eredmények elérésének a lehetősége. Csak itt az a jellemző, hogy mire elérne odáig, hogy jöhessen az igazán szép nagy siker, addigra befejezi a sportágat, vagy elmegy inkább profinak. 

Kevés lenne a jó szakember, akik képesek igazi tehetséget nevelni? Ez sem igaz, nagyon sok kiváló műhely van Magyarországon, nagyon sok kiváló szakember dolgozik, sokszor borzalmas körülmények között, aprópénzért. 

Nem nehéz kitalálni, hogy ha adottak a jó versenyző jelöltek, adottak hozzájuk a jó szakemberek és mégis baj van, mégsem sikerül a versenyzők megtartása, akkor ott ennek súlyos anyagi okai vannak. 

Már egészen fiatal korban jó lenne a tehetséges gyerekeket egy világos és átlátható ösztöndíj rendszerrel motiválni a jobb és még jobb teljesítményre. Jó lenne, ha értékes jutalmakat kaphatnának a versenyzők, ha sikert érnek el az itthoni jelentős vagy a nemzetközi megmérettetések során. A felnőtt tehetségek számára pedig egyértelműen fizetést kell tudni biztosítani. 

Ha az ember fia úgy dönt, hogy ökölvívónak áll és komolyan is veszi itt a munkáját, akkor igazán nagy sikert akkor tud elérni, ha főállásban csak ezzel foglalkozhat. Egy igazán jó felnőtt ökölvívó a napi edzés mennyisége mellett nem igazán tudna teljes idejű más munkával foglalkozni. Csak nagyon keveseknek adatik meg az a családi háttér, hogy a család el tudja tartani a versenyzőt, hogy az csak a felkészülésre és a versenyekre kelljen, koncentráljon. 

Most éppen Bernáth Pista ügye kavar kisebb viharokat. Bernáth nehézsúlyban a magyar válogatott egyik alapemberének számított nagyon sokáig. Aztán a szövetségi kapitány arra kezdett el panaszkodni, hogy egyre több szereplést mond le a magyar fiú, egyre nehezebb őt elérni. Köztudott, hogy jó ideje Bernáth már Görögországban edz, ott készül a versenyeire, családi okok miatt is. Most már azt is lehet tudni róla, hogy azért választotta ezt, mert Görögországban közel 370 ezer forintos havi fizetést kap azért, hogy részt vegyen edzéseken és versenyezzen. Itthon amatőrként soha senkitől nem kapott fizetést. Megpróbálkozott itthon a fél profi státusszal is, de abból sem tudott megélni. Most Görögországban megkapta a lehetőséget arra, hogy valóban profi körülmények között készülhessen és versenyezzen. 370 ezer forintos alapfizetése mellé, minden győzelem esetén 300 euró, vagyis 92 ezer forint prémiumot is kap. Több szponzora van, így ingyen tankolhat az egyik benzinkúthálózatnál, de a felszerelésére sincs soha gondja, mindenből a legjobbat kapja meg ezektől. A görögök már azt is felkínálták számára, hogy megkaphatja náluk az állampolgárságot, de még hezitál azon, hogy elfogadja e ezt, hiszen a szíve magyar, így a magyar színekben szeretne leginkább eredményeket elérni. 

De nem Bernáth az egyetlen elveszni látszó tehetsége a magyar amatőr ökölvívásnak. Az olimpiai reményeket is méltán képviselő Sávoly Gergő is országot váltott és az ő váltásának is az anyagiak voltak kizárólag az okai. Sávoly Németországban edz, Németországban versenyez és hasonló körülmények között tud dolgozni, mint Bernáth Görögországban. De hány hozzájuk hasonló sorsról lehetne még beszélni! És ők még a szerencsések, mert tehetségükből külföldön meg tudnak élni. Nagyon sokaknak ez a lehetőség sem adatik meg, ők egyszerűen leteszik a kesztyűt és elmennek péknek, vízszerelőnek vagy bárminek és örökre elveszik a tehetségük az egyetemes magyar ökölvívás számára. Olyan értékek tűnnek el, amik fájó űrt hagynak itt maguk után. 

A frissen megválasztott MÖSZ elnöknek és stábjának az egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy megtalálják a lehetőségét annak, hogy a fiatal tehetségek már egészen kis kortól kezdve kiemelt támogatást kapjanak, felnőttként meg a jobb versenyzők fizetésért készülhessenek, olyan bérért, amiből valóban meg is lehet élni. És ha erre a problémára megtalálják a gyógyszert, belátható időn belül jelentős emelkedő pályára állhat újra a hazai amatőr ökölvívás is és jönni fognak az áhított eredmények. De az államnak is jobb lenne erre komolyabb összegeket áldozni, mert ez sokkal fontosabb lenne, mint minden sarokra stadiont építeni vagy a botlábú focistákat az eredménytelenség mellett is csillagászati összegekkel támogatni. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook