2019. január 18. - Piroska

Pénzeső a pályán

2017. november 25. Szerző: Szele Tamás
Most nem a focisták bérezéséről lesz szó, az egy másik történet, hanem arról, hogy a nyugat-európai focipályákon egyre gyakoribb a szó szerint értendő pénzeső. Mármint az, hogy a szurkolók az általuk pénzéhesnek vagy korruptnak tartott csapatokat pénzzel, pénztárcákkal hajigálják meg. Játékpénzzel, persze – de a látvány akkor is magáért beszél.

 

A divat viszonylag friss, először Donnarumma és az AC Milan közötti anyagi vita során alkalmazták, idén nyáron, ugyanis akkor a költőien fiatal kapus olyan magas összeget kért, csak, hogy a csapatnál maradjon, hogy azt még a legelvakultabb drukkerek is sokallták – tele is hajigálták a kaput játékdollárokkal, leállt a mérkőzés, míg kihordták a sok zsetont a pályamunkások. Sőt, a kapust el is nevezték a pénzéhsége miatt Dollarummának, mint arról akkoriban be is számoltunk.

http://sportmindig.hu/donnarumma_dollarjai

A kapus végül mégis maradt a Milannál, bár legendás színjátékot adott elő azért a pénzért, azt hittük, az eset egyedi volt – de megint előfordult, most az Anderlecht-Bayern München meccs szakadt félbe a behajigált hatalmas köteg játékpénzek miatt. No, de ennek más volt ám az oka – és innét, ebből a távolságból úgy ítélhetjük meg, hogy jogos is volt a Bayern szurkolóinak a felháborodása.

Arról van szó, hogy az Anderlecht kereken 100 eurót kért a belépőért a bayernesektől, ami tényleg elég érdekes összegnek tűnik ahhoz képest, hogy a belga nézők 141-ért válthatták meg a három hazai meccsre szóló bérletet. Bár az UEFA biztonsági szabályzatának 19. pontja tiltja az ilyesmit, de a szabályt könnyű megkerülni. A szöveg ugyanis úgy szól, hogy a vendégjegy ára nem lehet magasabb, mint a hasonló kategóriájú hazai belépő. Az Andrelecht viszont azzal érvel, hogy a szurkolói csak a három hazai meccsre  – Celtic, PSG, Bayern München – szóló bérlettel mehettek be a BL-mérkőzésekre. Tehát nincs egymeccses hazai belépő, amihez viszonyítani lehetne a 100 eurós árat. Azt ugyanakkor a klub is elismerte, hogy kiskapu van a rendszerben, amit jobb lenne megszüntetni.

Jobb bizony: ez nem vezet semmi jóra. Igazságtalan is, bosszantó is.

Meg hát: játékpénzzel még senkit sem csaptak agyon, kevésbé veszélyes, mint sok más matéria és tárgy, ami focipályákon szokott hullani az égből.

Azért nem ártana az ügyet kivizsgálni.

Valami ilyesmiért létezik az UEFA.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook