2018. június 25. - Vilmos

Perben a WADA-val

2017. szeptember 12. Szerző: Szele Tamás
Érdekes perről szólnak a hírek, érdekesről, ugyanis nem csak a sportjog területén teremthet egyedülálló precedenst, de egyúttal megkérdőjelezhetővé próbálja tenni a McLaren-jelentést is, ami pedig a WADA mostani doppingellenes tevékenységének alapja. A WADA ugyan eltilthat bárkit a versenyektől, akiről bebizonyosodott a doppingolás – de, mint a mellékelt ábra mutatja, a WADA is perelhető.

 

 

Miről is beszélünk? Többek között – igen sokak között – három orosz kerékpárost is eltiltott a nemzetközi doppingellenes ügynökség a riói olimpián a részvételtől, név szerinte Kirill Szvesnyikovot, Dmitrij Sztrakhovot és Dmitrij Szokolovot. Hiba volta kréta, illetve a minták körül, ha még tetszenek emlékezni, a teljes orosz atlétikai csapatot is eltiltották, szóval valóban nem elszórt esetekről volt szó, hanem államilag támogatott, általános doppingolásról. Az atléták annyiban is hagyták, érezték, hogy vaj van a fejükön, inkább nem sétáltak a napon, de a kerékpárosokat nem olyan fából faragták. A Szvesnyikov-Sztrakhov-Szokolov trió még a játékok kezdete előtt benyújtotta panaszát ez ügyben a lausannei székhelyű Nemzetközi Sportbírósághoz (Court of Arbitration for Sport). Csak hát Isten malmai Svájcban pont olyan lassan őrölnek, mint másfele: a tárgyalásra még nem került sor, talán a közeljövőben várható.
Mit is panaszolnak az orosz kerékpárosok? Mint Szvesnyikov megfogalmazta a BBC-nek: „A WADA és dr. Richard McLaren együttes erővel megakadályozták, hogy megvalósítsuk életcélunkat, részt vegyünk a riói olimpiai versenyeken, mely sportágunk csúcsa. Ráadásul alaptalanul hozták kapcsolatba tisztességes nevünket a csalókkal és a doppingolókkal.” 
Hát, mondjuk a jó hírnévhez való jog megsértése megállhatna – magyar bíróság előtt. Ugyanis a magyar jog adott esetben nem vizsgálja, igaz-e egy állítás, ha sérti a jó hírnevet, akkor is büntetnek érte, ha helytálló. Azonban nehezen hinném, hogy a Nemzetközi Sportbíróságon a magyar joggyakorlat lenne irányadó.
Bonyolítja a helyzetet, hogy Oroszország már augusztus harmadikán nyilvánosan bocsánatot kért az államilag támogatott doppingolásért – ezzel mintegy beismerve azt.
A felpereseknek nem sok esélyük van így a győzelemre – de játsszunk el a gondolattal, mi lenne, ha nyernének?
Megsemmisítenék a riói eredményeket, meglehet, újra játszanának több versenyt is – és ezen kívül?
Mondjuk a bíróság eltiltaná a WADA-t és dr. McLarent – a mitől is?
Mert ők nem versenyeznek.
Maximum a mintavételtől lehetne őket eltiltani.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook