2019. február 20. - Aladár, Álmos

A perzsák majdnem megcsinálták

2018. június 26. Szerző: Rózsa Misi
Lassan lezáródnak a csoportok az oroszországi labdarúgó Vb során. Tegnap két csoport fejezte be a küzdelmeit és alakult ki közöttük a végső sorrend. Két csoportban meg vannak a boldog és elégedett továbbjutók és meg van a két csalódott is, akiknek nem jött össze a továbblépés lehetősége.

 

Már a forduló előtt eldőlt, hogy Szaúd-Arábia és Egyiptom kiestek a csoportból. Ez nem nevezhető persze a legkisebb szinten sem meglepetésnek. És az utolsó mérkőzését a két kieső teljesen felszabadultan játszhatta le itt egymás ellen. Lehetett is érezni a játékukon, hogy az mentes volt már minden görcstől, felszabadultan és kifejezetten jó hangulatban fociznak egymás ellen, mintha csak egy téren csinálnák ezt, vagy a parton homokban.

Kisebb meglepetésre, már az első félidőben is Szaúd-Arábia játszott fölényben. Ennek ellenére a 22. percben Egyiptom szerezte meg az előnyt magának. Igaz a 41. percben egy büntetőből kiegyenlíthetett volna Szaúd-Arábia, de nem tudtak élni a lehetőségével. De aztán az első félidő 51. percében a hosszabbítás, hosszabbításának utolsó másodpercében, amikor ismét büntetőhöz jutottak, azt már nem hibázták el.

A második félidőben végig Szaúd-Arábia játszott jobban és veszélyesebben, nagyon jelentős volt a fölényük a labdabirtoklásban és kapura lövésekben is, de úgy festett nem tudják az előnyüket gólra váltani. DE aztán itt is jött a hosszú hosszabbítás, aminek utolsó másodpercében megtört a jég, és Szaúd-Arábia az újabb találatával 2-1-re nyerni tudott, így Egyiptom került a csoport utolsó helyére.

A csoport másik mérkőzésén a csoportelsőség eldöntése volt az igazi nagy kérdés. Uruguay küzdött meg ezért a házigazda orosz csapat ellen. Már az első félidőben kezdett kialakulni Uruguay fölénye az oroszokkal szemben. Nem csak jól és szépen, de eredményesen is tudtak most végre játszani. A 10. percben Suarez indította a gólok sorát, majd a 23. percben egy öngól által, már két gólos is volt ez a megszerzett előny. Ráadásul a 27. percben Smolnikov kapott egy sárgát, majd teljesen feleslegesen 9 perc múlva megint sárgát érő szabálytalankodása után, az orosz csapat emberhátrányba is került. Látványosan fejben összeomlottak ezután az oroszok.

A második félidő sem hozott változást ebben, az orosz csapat csak szenvedett a pályán, Uruguay elképesztő fölényben focizott ellenük. Itt már megengedhették maguknak azt a luxust, hogy lazán élvezzék a játékot. Elkezdtek arra játszani, hogy Cavanival lövessenek egy gólt. Ez a 90. percben be is következett, a 3-0-s végeredmény azt jelentette, hogy Uruguay kapott gól nélkül nyerte meg magabiztosan veretlenül a csoportot. Második helyen Oroszország léphetett tovább.

A B csoportban az már eldőlt az utolsó forduló előtt, hogy Marokkó kiesett. De papíron még Irán előtt nyitott volt a lehetőség arra, hogy továbbjusson, igaz ehhez le kellett volna győznie Portugáliát. Erre a mérkőzés előtt esélye sem látszott. Aztán elkezdődött a mérkőzés…

Az első félidőben nyomasztó portugál fölény alakult ki. Itt nagyon erősen lehetett érezni, hogy jönni fog a gól, illetve itt azt lehetett egészen pontosan érezni, hogy hamarosan érkezni fognak futószalagon a gólok. De hiába játszott hatalmas fölényben Portugália, igazán a kapura nagyon komoly veszélyt nem jelentettek. Aztán a 45. percben végre meg lett az áhított portugál találat.

A második félidőben elkezdett Irán aktívabban játszani. Mintha ráéreztek volna arra, hogy lehet itt akár még keresnivalójuk. Az 53. percben büntetőt kapott Portugália. Úgy festett ez eldönt itt mindent. Ronaldo állt a labda mögé, és mint a másik jelenlegi futball Isten Messi, úgy ő is képes volt elhibázni. Irán pedig megpróbált egyre többet jönni előre és bizony voltak veszélyes helyzetei. Aztán a hosszabbításban ők is büntetőhöz jutottak és ki tudtak egyenlíteni általa. Majd ezután nem sokkal még adódott egy hatalmas helyzetük, amit ha kihasználtak volna, ők mehettek volna tovább a csoportból, kiverve Portugáliát. De ez csak feltételes mód, hiszen nem tudtak élni a lehetőséggel és több helyzetük már nem akadt, így a kellemetlen döntetlen mellett Portugália jutott tovább a második helyen ebből a csoportból.

A már kiesett Marokkó ellenfele Spanyolország volt az utolsó csoportkörben. Itt az lett volna a reális várakozás, hogy a spanyolok több góllal meg fogják verni Marokkót.

A hatalmas fölény ehhez meg volt, főleg az első félidőben. De hiába a fölény, ha Marokkó szerezte meg a mérkőzés első találatát a 14. percben. Döbbenet a köbön. De ekkor elkezdtek igazából focizni a spanyolok, és a 19. percben már össze is hozták az egyenlítést. Ezután is inkább előttük adódtak helyzetek, de nem nagyon tudtak azokkal élni.

A második félidőre érthetetlen módon a spanyolok elkezdték lassítani a játékot, alibi foci közelébe kerültek. Amikor el is merültek volna annak mocsarában, akkor a semmiből egy kontra által a 81. percben Marokkó megint megszerezte a vezetést. Ekkor újra Spanyolország érezhetően sebességet váltott és ennek köszönhetően a 91. percben megint egyenlíteni tudtak és ez a 2-2 már kitartott a végéig. Igen cikinek mondható egy Spanyolországtól, hogy Marokkóval képes ikszelni, de itt az iksz is elég volt ahhoz, hogy a csoportot megnyerve továbblépjen az egyenes kiesési szakaszba.

Ma a C és D csoport kerül lezárásra.  A C csoportban délután Ausztrália küzdhet meg Peruval, míg Dánia Franciaország ellen küzdhet egy nagyot. Franciaország már biztos továbbjutó, Ausztrália még papíron beérhet a második helyre Dániát leszorítva onnan. Peru már biztos kieső.

A D csoport meccseit este játsszák. Izland Horvátországgal játszik, Nigéria pedig Argentínával. Az már eldőlt, hogy Horvátország biztos továbbjutó, de rajta kívül is bárki megszerezhet itt még egy továbbjutást érő helyet a csoportból.

Izgalmas, jó meccsek várnak ránk tehát.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook