2019. január 16. - Gusztáv

Politika a focipályán

2017. december 14. Szerző: Szele Tamás
Kevés kínosabb helyzetet tudok elképzelni manapság, mint egy Észak-Korea-Dél-Korea labdarúgó mérkőzést. Ha rendesen játszanák, kétesélyes kéne legyen, csakhogy az elemi humanizmus is azt diktálja, hogy hagyjuk nyerni az északiakat, vagy maximum hozzuk ki döntetlenre, mert ha veszítenek, a játékosok büntetőtáborba kerülnek... és most minden jóindulat ellenére sikerült veszíteniük.

 

Az történt ugyanis, hogy Dél-Korea öngóllal 1-0-ra nyert kedden a Koreai NDK ellen Tokióban, a Kelet-ázsiai Kupa négyes döntőjének második fordulójában.

„Különleges mérkőzés volt ez számunkra, úgy a játékosoknak, mint az országnak” - mondta az észak-koreai válogatott norvég szövetségi kapitánya, Jorn Andersen.

A mérkőzést elődöntő egyetlen gól a 64. percben volt: az észak-koreai védő, Ri Jong Cshol szerencsétlenül ért bele egy beadásba. A dél-koreaiak négy ponttal a második, az észak-koreaiak pont nélkül a negyedik helyen várják a körmérkőzéses torna szombati zárófordulóját. A torna négyes döntőjére a selejtező második szakaszában győztes észak-koreai játékosok csak rendkívüli vízummal utazhattak Japánba. A rendező szövetség örömét fejezte ki, hogy eljöttek az észak-koreaiak a tornára, közleményükben pedig utaltak arra, hogy a sport a politika felett áll.

Ha diplomáciai szempontból vizsgáljuk a mérkőzést, márpedig most arra is szükség van, bizony azt mutatja, hogy mindenki békülni szeretne. Az állandó fenyegetésben élő Dél-Korea kiállítja a csapatát Észak ellen, a szintén kellemetlen helyzetben lévő Japán, melynek légterét rendszeresen megsértik az északi rakéták, megadja a rendkívüli beutazási engedélyt... és mintha Észak-Korea is hajlandó lenne, ha máshol nem, legalább a sportpályán egyenlő félként kiállni a környező vagy távolabbi államokkal. Lehet, hogy Phenjanban a valamikori pingpong-diplomácia mintájára foci-diplomáciával akarják megoldani a közeledés és enyhülés kényes kérdését?

És muszáj nekünk diplomáciai szempontból elemezni egy focimeccset?

Egyelőre sajnos muszáj. Míg biztosat nem tudunk például arról, mi lett a sorsa az öngólba becsúszó Ri Jong Csholnak... vagy arról, mi lesz a phjongcshangi téli olimpia biztonságával.

Hát, nem tudom, ez micsoda, de hogy nem igazán sport, nem teljesen labdarúgás, míg ilyen szempontokat kell mérlegelnünk, az is biztos.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook