2019. február 16. - Julianna, Lilla

A politika árnyéka

2018. június 24. Szerző: Szele Tamás
Mint arról tegnap is beszámoltunk, politikai viták árnyékolják be a svájci-szerb mérkőzés utóéletét, a Balkán ősi ellentétei kezdik meghatározni az eredmény értékelését – ami tegnap még kissé erőltetett, túlgondolt kötözködésnek tűnt, az ma már a FIFA elé került, más problémákkal együtt, és könnyen lehet, hogy következményei lesznek az albán sas mutogatásának.

 

Ugyebár, tegnapi számunkban jeleztük, hogy a Szerbiának lőtt gólok után a svájci válogatott két albán származású játékosa, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri Albánia nemzeti címerét, a kétfejű sast formálták ujjaikkal az őket kifütyülő szerb lelátó felé. Mármost a mérkőzésen nem ez volt az egyetlen problémás pillanat: volt egy olyan affér is, melynek során a 72. percben, 1-1-es állásnál a szerbek első gólját szerző Aleksandar Mitrovicot látványosan felborították. Ráadásul nem is egy, hanem két svájci védő döntötte le, a lassításon jól látszik, ezt mutatja a sértett a német játékvezetőnek, Felix Brychnek. A bíró azonban nem avatkozott közbe, sőt, a videó sem segített: két német bíró volt még a moszkvai központban, akik tévé előtt nézték, mi történik a pályán. Felix Zwayer és Bastian Dankert, ha figyelmeztette is kollégáját, hogy érdemes lenne visszanézni, mi történt, Brych inkább azt mutatta, hogy jöjjön a csere.

Tehát láthatjuk, hogy most egy furcsa, kettős ügy került a FIFA elé: egyrészt el kell döntsék, provokáció volt-e a két albán származású játékos részéről a mutogatás, mert ha az volt, hét rossz van: két meccses eltiltás is lehet belőle. Másrészt pedig elemezniük kell a szerb szövetségi kapitány, Mladen Krstajic meccs utáni kijelentéseit is. Ő ugyanis indulatában olyant szólt, hogy nem sárga vagy piros lappal büntetné Felix Brychet, a meccs bíróját, hanem a hágai nemzetközi bíróságra küldené, hogy ott ítéljék el (ezzel a délszláv háború bűnöseinek pereire célzott). Mi több a helyzetet árnyalja még egy körülmény: a szerb szurkolók között politikai és egyébként is sértő jelképeket láttak a lelátón.

Hát, nem vállalnám a döntést az ügyben, ha csak rá nem kényszerítenének. Mitrovic felborítása ténykérdés, és itt legalább három bíró követett el mulasztást, azonban az albán származású játékosok mutogatásának egészen egyszerűen – nincs köze a futballhoz, ahogy a kifütyülésüknek vagy a tiltott jelképeknek sem. Hajlanék arra, hogy a „sas-kérdést” elintézettnek vegyem (a lovagiasság, és nem a labdarúgás szabályai szerint), elvégre a játékosokat zavarták, gúnyolták, azok mégis lőttek két gólt, és legfeljebb visszamutogattak a gúnyolódóknak: ezzel el is kéne legyen intézve a történet.

Mitrovic ügye az, ami valóban futball-kérdés: kíváncsian várjuk a FIFA szakértőinek döntését.

Hej, de ronda egy állat ez a politika.

Még az árnyéka is milyen sötét...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook