2018. szeptember 19. - Vilhelmina

A politika árnyéka

2018. június 24. Szerző: Szele Tamás
Mint arról tegnap is beszámoltunk, politikai viták árnyékolják be a svájci-szerb mérkőzés utóéletét, a Balkán ősi ellentétei kezdik meghatározni az eredmény értékelését – ami tegnap még kissé erőltetett, túlgondolt kötözködésnek tűnt, az ma már a FIFA elé került, más problémákkal együtt, és könnyen lehet, hogy következményei lesznek az albán sas mutogatásának.

 

Ugyebár, tegnapi számunkban jeleztük, hogy a Szerbiának lőtt gólok után a svájci válogatott két albán származású játékosa, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri Albánia nemzeti címerét, a kétfejű sast formálták ujjaikkal az őket kifütyülő szerb lelátó felé. Mármost a mérkőzésen nem ez volt az egyetlen problémás pillanat: volt egy olyan affér is, melynek során a 72. percben, 1-1-es állásnál a szerbek első gólját szerző Aleksandar Mitrovicot látványosan felborították. Ráadásul nem is egy, hanem két svájci védő döntötte le, a lassításon jól látszik, ezt mutatja a sértett a német játékvezetőnek, Felix Brychnek. A bíró azonban nem avatkozott közbe, sőt, a videó sem segített: két német bíró volt még a moszkvai központban, akik tévé előtt nézték, mi történik a pályán. Felix Zwayer és Bastian Dankert, ha figyelmeztette is kollégáját, hogy érdemes lenne visszanézni, mi történt, Brych inkább azt mutatta, hogy jöjjön a csere.

Tehát láthatjuk, hogy most egy furcsa, kettős ügy került a FIFA elé: egyrészt el kell döntsék, provokáció volt-e a két albán származású játékos részéről a mutogatás, mert ha az volt, hét rossz van: két meccses eltiltás is lehet belőle. Másrészt pedig elemezniük kell a szerb szövetségi kapitány, Mladen Krstajic meccs utáni kijelentéseit is. Ő ugyanis indulatában olyant szólt, hogy nem sárga vagy piros lappal büntetné Felix Brychet, a meccs bíróját, hanem a hágai nemzetközi bíróságra küldené, hogy ott ítéljék el (ezzel a délszláv háború bűnöseinek pereire célzott). Mi több a helyzetet árnyalja még egy körülmény: a szerb szurkolók között politikai és egyébként is sértő jelképeket láttak a lelátón.

Hát, nem vállalnám a döntést az ügyben, ha csak rá nem kényszerítenének. Mitrovic felborítása ténykérdés, és itt legalább három bíró követett el mulasztást, azonban az albán származású játékosok mutogatásának egészen egyszerűen – nincs köze a futballhoz, ahogy a kifütyülésüknek vagy a tiltott jelképeknek sem. Hajlanék arra, hogy a „sas-kérdést” elintézettnek vegyem (a lovagiasság, és nem a labdarúgás szabályai szerint), elvégre a játékosokat zavarták, gúnyolták, azok mégis lőttek két gólt, és legfeljebb visszamutogattak a gúnyolódóknak: ezzel el is kéne legyen intézve a történet.

Mitrovic ügye az, ami valóban futball-kérdés: kíváncsian várjuk a FIFA szakértőinek döntését.

Hej, de ronda egy állat ez a politika.

Még az árnyéka is milyen sötét...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Bényei csapolt sörrel és lepcsákkal

2018-ban már második alkalmához ért a Colopast jótékonysági futóverseny, amely ezúttal a versennyel az Egyenlő Esélyért Egyesületet támogatta. A cég, a teljesen nevezésből befolyó díj összegét ajánlotta fel az egyesület anyagi támogatására. Mivel a versenyen jóval több mint 300 induló volt, elég szép összeget sikerült ebből összegyűjteni és a nemes cél érdekére fordítani. Az indulók mellett többen vettek támogatói jegyeket is, amik szintén az egyesületet segítették.

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook