2022. augusztus 14. - Marcell

Portugál vizeken

2018. augusztus 24. Szerző: Szele Tamás
Valami nagy, valami egész estét betöltő készülődik Portugáliában, pontosabban a Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon. Sőt, miket beszélek – már el is kezdődött, meg is van az első érem, a parakajakos Suba Róbert hozta nekünk, gyönyörűen csillog-villog, színezüstből van. És érzésem szerint ez csak az éremeső kezdete!

 

De először lássuk azt, ami van, utána foglalkozzunk az esélyekkel. A parakajakos Suba Róbert révén megszületett az első magyar érem a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon. A 2016-os, riói paralimpián ezüstérmes magyar versenyző ezúttal is másodikként ért célba a KL1-es kategória döntőjében, csak olasz riválisa volt gyorsabb nála. A finálé másik magyar résztvevője, Juhász Tamás negyedik lett. Varga Katalin ugyancsak negyedikként zárt KL2-ben. 

Köszönjük, Róbert, nagyon szép volt! És a többiek hol tartanak?

Egy-egy előfutam-győzelemmel és második hellyel tért vissza a világbajnoki mezőnybe az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki előbb egyesben, majd Kárász Annával párosban versenyzett be 500 méteren a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu vb-n. Kozák a parton azt mondta: élvezte a tavalyi évet, amelyet kislánya születése miatt kihagyott, de most örül, hogy újra itt lehet és versenyezhet. Az esélyekről nem nyilatkozott. mint mondta, még sok futam vár rá a hétvégén, ezekre összpontosít.

A csütörtök délelőtti programban - amely kezdetben párás, hűvös időben, majd később napsütésben, enyhe szélben zajlott - további hat magyar egység volt érdekelt. 

Fél kilométeren a kajakos Nádas Bence remekül tartotta a lépést a címvédő cseh Josef Dostállal, s csakúgy, mint a kenus Kiss Tamás - aki többek között a németek klasszisa, Sebastian Brendel előtt ért be -, másodikként lépett tovább a középfutamba. A másik kenus, Lakatos Zsanett a harmadik helyen végzett ugyanezen a távon. Ezer méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettes negyedik, míg az Ilyés Róbert, Noé Bálint kajakos duó hatodik lett első versenyében. Ebben az öt számban pénteken lesz a középfutam és a döntő is.

A nap első felét magyar részről a K-1 1000 méteren érmes reményekkel érkező Kopasz Bálint zárta, aki a 36 induló egyikeként próbál odaérni a dobogóra. Az előfutam remekül sikerült a 21 éves kajakos számára, egy okosan felépített és jól végrehajtott pályával, s győzelemmel melegített a szombati folytatásra, a középfutamra, és - reményei szerint - az aznap következő fináléra.

Sőt, mindkét címvédő magyar kajakpáros is bejutott a döntőbe 200 méteren!

A csütörtök délutáni előfutamokban a férfiaknál és nőknél is az első három hely ért finálét.

Az egyformán 21 éves Balaska Márk és Birkás Balázs alkotta kettős nagyszerűen kapta el a rajtot, s a folytatásban is jól ment, de nem annyira, mint az oroszok, akik végül hét századmásodperccel eléjük kerültek.
„Nagyon jól jöttünk ki a rajtból, de utána sajnos technikailag nem tudtuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Egy hasonlattal élve: hatos sebességi fokozat helyett csak négyesben mentünk” - értékelt a hajómérlegelésnél az MTI-nek a két versenyző.    

A nők hasonló számában Hagymási Réka és Szabó Ágnes nagy csata után harmadikként ért célba a németek és az új-zélandiak mögött, s akárcsak a Balaska, Birkás duó, készülhet a szombati fináléra.

A kenus Balla Virágnak nem volt lehetősége megspórolni a középfutamot C-1 200 méteren, az új olimpiai számban, mert a 30 nevező miatt itt nem lehetett egyből bejutni a döntőbe, de azért a biztonság kedvéért ő megnyerte a futamát, mégpedig könnyedén. A parton aztán elmondta, hogy sokkal rosszabb szélviszonyokra számított, s egész jól érezte magát a táv közben. Hozzátette: nagyon jó formában van, de hogy ez mire lesz elég a szombati középfutamban, majd a döntőben, azzal kapcsolatban nem akart jósolni.

Ezer méteren előbb a kenus Bodonyi Andrásnak, majd névrokonának, a kajakos Bodonyi Dórának szoríthattak a magyarok. Előbbi remekül versenyzett ugyan, de a brazilok világbajnokával, az olimpiai ezüstérmes Isaquias Dos Santosszal nem bírt, így hiába lett második, szombaton délelőtt a középfutamban is vízre kell szállnia. Női K-1 1000 méteren az előfutam első helye szintén egyenes ági döntőbe kerülést ért, s a szolnoki Bodonyi Dóra, aki tavaly Európa-bajnokságot nyert ebben a számban, élt is a lehetőséggel olyannyira, hogy két hajóhosszt vert riválisaira, azaz ő pénteken már éremért szállhat vízre.
    

A délután egyetlen 500 méteres számának első előfutamában a magyar kenunégyes - Kiss Balázs, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Takács Mihály - utolsóként zárt az öt hajót számláló mezőnyben, így pénteken a középfutamban folytatja szereplését. Lesz ez még szebb, urak!

Kérem, ezek után csak egyet mondhatunk: ez a világbajnokság jól kezdődik.

Valami nagyon készül a portugál vizeken, valami hatalmas, magyar sikersorozat.

A barométer éremesőre áll...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook