2019. február 19. - Zsuzsanna

Dario zuhanása

2016. június 14. Szerző: Szele Tamás
Gyászol az extrém sport, különösen a szárnyasruha-repülők világa: tegnap megtalálták a 33 éves Dario Zaro, a Nagy Dario holttestét a Mont Blancon, kétezer méter magasan, a Taconnaz és a Bossons gleccserek között – a 3842 méteres Aiguille du Midi-csúcsról indult. Csak épp repülve. Hiszen szárnyasruha-repülő volt.

Aki nem tudná, mi is ez: hát az extrém sportok talán legextrémebbike. A kilencvenes években fejlesztették ki az első működőképes szárnyasruhákat, ezek tulajdonképpen a repülő mókust utánozzák: a sportoló vagy repülőgépből, vagy egy magas tárgy tetejéről ugrik ki, és mikor elér egy komolyabb kezdősebességet, széttárja kezét-lábát, hogy működésbe léphessen a szárnyasruha. Ez úgy van megtervezve, hogy könnyű de ugyanakkor erős ruhaanyagot feszíthet ki a sportoló kiterjesztett lábai és karjai között, ami nagy felületével az emberi alak keresztmetszetéhez mérten nagy felhajtó erővel rendelkezik. Hogy ez mennyire repülés és mennyiben inkább irányított zuhanás, arról lehetne vitatkozni, a magam részéről úgy gondolom, hogy mivel a landoláshoz manapság még mindig ejtőernyőre van szükség – habár 2015 februárjában már bejelentették az első szabályozott, ernyő nélküli landolást is -, hogy ez inkább az ejtőernyősport egyik ága a mai formájában. Természetesen, ha üzembiztos lesz az ernyő nélküli landolás, lehet önálló sportág is belőle.

 

 

És, hogy milyen érzés lehet? Ezt csak egy videóval tudom illusztrálni, mely egyben tisztelgés is a Nagy Dario előtt, utolsó, hideglelős tisztelgés – imádok repülni, bármivel, de ezt nem merném utána csinálni. Nincs az a pénz.

 

Felmerül a kérdés: meg lehetett volna menteni Dario Zarot? Nem valószínű, ugyanis habár bejelentette a kísérletét a rendőrségen, a hatóságok egyszerűen nem értették, miről is beszél, és ezért leltek rá némi késéssel a mentőalakulatok. Másfelől azonban: aki ilyen sebességgel csapódik a sziklafalnak, ahhoz egy percen belül is hiába ér ki akármilyen orvoscsoport: a sebesség, a fellépő mechanikus hatások, a tehetetlenségi erő és a csonttörések, belső vérzések azonnal végeznek vele. 

Szörnyű ugyan, de van benne méltóság és szépség.

Nyugodj békében, Nagy Dario, ha van túlvilág és van igazság benne, te mindenképpen a felhők fölé kerülsz.

Méghozzá a saját szárnyaiddal.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook