2018. június 23. - Zoltán

Ragyogó zárónap

2017. július 31. Szerző: Szele Tamás
A vizes világbajnokságot sikerült méltóképpen zárnunk, a magyar sportolók jó híre töretlen: csillogott-villogott az utolsó délután, volt benne arany is, ezüst is – Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid kitettek magukért az utolsó napon is. Szép volt, jó volt, búcsúzni csak ilyen szépen szabad!

 

Verrasztó Dávid ezüstérmet szerzett 400 méter vegyesen A 28 éves magyar versenyző 4:08.38 perces idővel csapott célba a 4:05.90 perces világbajnoki csúccsal győztes amerikai Chase Kalisz mögött. Az előfutamban úgy tűnt, jó formában is van, mivel könnyedén utasította maga mögé az olimpiai bajnok japán Hagino Koszukét, igaz, az időeredmény (4:11.89) nem engedett sokra következtetni.
A harmadik helyen finalista Verrasztó a pillangó után ötödiknek fordult rá a hátra, itt szorosan felzárkózott az élen állókra. Mellen az amerikai Chase Kalisz egy testhosszal elment, majd a gyorsot már másodikként kezdte Verrasztó, aki tempónként bíztatott elképesztő hangorkánnal a közönség. Kalisz győzelméhez nem férhetett kétség, de Verrasztó sem hagyta kicsúszni a kezéből az ezüstöt, s 4:08.38 perccel ért célba. A vízből kimászva felállt a rajtkőre és megtapsolta a közönséget.

Dávid után pedig jött Katinka, tudtuk, éreztük, hogy nem hagyja szégyenben a magyar úszósportot: jött hát Katinka, látott és természetesen győzött is. A háromszoros olimpiai bajnok, a szám ötkarikás címvédője és világcsúcstartója 4:29.33 perces világbajnoki rekorddal csapott célba.
A legjobb idővel várhatta a finálét, a szurkolók elképesztő őrjöngése közepette lépett be a medencetérbe. A rajt után elsőnek jött fel a víz alól, s pillangón nagyjából fél testhossz előnyt dolgozott ki. Háton a várakozásoknak megfelelően növelte előnyét, így az elődöntővel ellentétben a japán riválisának ezúttal esélye sem volt arra, hogy a közelébe férkőzzön. A mezőny egyik legjobb gyorsúszójaként esélyt sem hagyott a többieknek, s 4:29.33-as világbajnoki csúccsal, pályafutása harmadik legjobb eredményével ért célba.
Első útja férjéhez, egyben edzőjéhez, Shane Tusuphoz vezetett, majd egy magyar zászlóba takarózva hagyta el a medenceteret.
„Hihetetlen, nagyszerű érzés volt. Amikor beértem, akkor pár másodpercig nem nagyon voltam magamnál” - nyilatkozta Hosszú Katinka az M4 Sportnak. Hozzátette: az utolsó nap nagyon nehéz kétszer is jól úszni a 400 vegyest, de most neki sikerült. „Úgy úsztam, mint edzésen, amikor nem érdekel semmi, de most annyira jó érzés mindenkivel együtt örülni.” - fogalmazott. Kiemelte: azért fog dolgozni, hogy nagyobb legyen a különbség közte és riválisai között. „Tudom, hogy jó úton járunk. Jövőre szerintem első nap lesz az Eb-n, akkor szeretnék gyorsabban úszni majd” - mondta Hosszú a 400 m vegyesről.

Igen, így kellett lezárni a vizes világbajnokságot, az elsőt, amelyet Magyarország rendezett – most lezárulnak a versenyek és elgondolkodhatunk az események tanulságain.

Lesz némi töprengenivalónk, elmélázhatunk pár dolgon – de a sportolóink teljesítménye kétségbevonhatatlan és csodálatos.

Legyünk rájuk büszkék – van kikre.

Köszönjük, hölgyek, urak!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook