2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Rajtol a FINA Világkupasorozat

2018. szeptember 6.
Pénteken rajtol a FINA Világkupa sorozat Kazanyban. A magyar állomást a Duna Arénában tekinthet majd meg a nagyérdemű.

 

Hosszú Katinka – Sarah Sjöström párviadal lesz a pénteken induló Világkupa versenysorozat középpontjában, amely a tatárföldi Kazanyban kezdődik és  negyedik állomása október első hetében Budapest lesz. A Magyar Úszó Szövetség, karöltve a Bp2017 Nkft és a Duna Aréna szakembereivel a sportvilág osztatlan elismerését kiérdemlő tavalyi FINA Vizes Világbajnokságra emlékeztető versenykörülmények kialakításán fáradozik. Ennek egyik feladata az 50 méteres versenymedence átalakítása 25 méteressé, amelyet október 4 és 7 között vesznek majd birtokukba a Duna Arénában a sportág kiválóságai.

Petrov Iván, a magyar utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, a Győri Úszó SE vezetőedzője biztos abban, hogy a Világkupa sorozatba most először bekapcsolódó Budapest jó házigazda lesz, talán még a sorozat legmagasabbra értékelt állomása is.

„A tavalyi vizes világbajnokság és a korábban Magyarországon megrendezett úszó világversenyek – úgy Budapesten, Debrecenben, Győrben. Balatonfüreden vagy éppen Hódmezővásárhelyen – kivétel nélkül azt bizonyították, hogy a magyarok gondosan előkészített „versenyzőközpontú” eseményeket tudnak tető alá hozni, ahol minden résztvevő biztonságban érezheti magát – nyilatkozta a szakember a Duna Aréna Hírlevelének. - Először meglepődtem, aztán büszkeség töltött el, amikor tavaly Balatonfüreden, a világbajnokság nyílt vízi versenyeinek egyik estéjén külföldi edzőbarátaim meglepődve állapították meg, hogy a Balaton partján késő este tizenéves sportolókat láttak sétálgatni, amit az ő országukban kevés fiatal mer éjféltájban  megtenni. Ez részletkérdésnek tűnhet, valójában viszont a mindenkori magyar házigazda komoly versenyelőnye más lehetséges színhelyekkel, illetve pályázókkal szemben.”

Sportszakmai témákra áttérve Petrov Iván arra hívta fel a figyelmet, hogy a rövidpályás versenyek feladata merőben eltér azoktól, amelyeket a sportolóknak 50 méteres nagymedencékben kell megoldaniuk.

„Kis túlzással a rövidpályás versenyzés egy másik sport, ahol a jó rajtnak és a sikeresen végrehajtott fordulóknak lényegesen nagyobb a jelentősége, mint az ötvenes medencékben. Hasonlatként a futsalt és a focit, illetve a streetballt és a kosárlabdát szoktam felhozni, amelyek alapja ugyanaz a két labdajáték, a különbség viszont szemmel látható.”

Petrov Iván tájékoztatása szerint a budapesti Világkupa versenyen körülbelül 200 magyar versenyző kaphat lehetőséget az indulásra, tehát a  felnőtt válogatott utánpótlásának reményteljes szereplői is „színpadra” léphetnek.

„Ez egy egészen különleges alkalom, amikor az ismert és az egyelőre kevésbé ismert úszók egy nagy mezőnyt alkotnak. Nekünk, a sportág szakmai vezetőinek napokon belül úgy kell meghatároznunk a nevezési szinteket, hogy a hazai választékból a lehető legtöbben élhessenek az indulás lehetőségével, viszont azt sem szeretnénk, hogy a kialakuló nagy különbségek esetleg törést okozzanak a kevésbé tapasztalt úszók pályafutásában” – hangsúlyozta az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, akinek az első számú tanítványa, egyben a hitvese, Jakabos Zsuzsanna egyike azoknak a magyar válogatott versenyzőknek, akik péntektől Kazanyban szerepelnek.

Az idei Világkupa versenysorozat újdonsága az, hogy az első két állomáson – Kazanyban és Dohában - 50 méteres medencében folynak a csatározások, míg a folyatásban mindig csak 25-ös kismedencékben.

Tavaly az összesen 2 millió dolláros pénzdíjból 300 ezret – pontosabban 150-150-et - a svéd Sarah Sjöström, illetve a dél-afrikai Chad le Clos vehetett át az összetett pontverseny legjobbjaként. (Az egyes számokban kiérdemelt pénzdíjakon felül.) A címvédők rajtra készülnek Kazanyban, és biztosra lehet venni, hogy Budapestig, illetve a 2018-as sorozat végállomásáig (november 15-17 Szingapúr) meg se állnak. A szakemberek szerint az idei csatározás középpontjába kerülhet a 29 éves Hosszú Katinka és a nála négy évvel fiatalabb Sarah Sjöström újabb – mindig látványos – párviadala. Előbbi háromszoros olimpiai bajnok, hét világbajnoki és 14 Európa-bajnoki aranyérem gazdája, míg svéd vetélytársának ezeken a versenyeken a „termése” 1, 7 és 10.

A női mezőnyben Katinka eddigi VK mérlege egyedülálló, aki 2012 és 2016 között sorozatban ötször bizonyult az összetett verseny legjobbjának, tavaly pedig második volt, éppen a svéd riválisa mögött. A férfi úszók közül a dél-afrikai le Clos ismét elvinné a fő díjat, miután ezt 2011-ben, 2013-ban, 2014-ben és tavaly négyszer már megtette, ám hasonló babérokat szerezne az orosz Vlagyimir Morozov is, aki 2016-ban a sorozat legsikeresebb résztvevője volt, 2013-ban és tavaly pedig második helyezett.

Az összesített pénzdíj a tavalyihoz képest egynegyedével megemelkedett, és most már 2 és fél millió dolláros.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook