2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Ramos és a dopping

2018. november 25. Szerző: Szele Tamás
Avagy: kis elírás, nagy balhé. Másként: tévedések vígjátéka. A Real szurkolói egy ideig komolyan aggódhattak Sergio Ramos miatt, ugyanis doppingvád merült fel a világ- és kétszeres Európa-bajnok, valamint négyszeres Bajnokok Ligája-győztes védő ellen, elvileg a 2017-es BL-döntő előtti napon adott pozitív mintát, de tisztázódott a helyzet.

 

Már, ha ez tisztázás.

A Footbgall Leaks nyomán azt írta a Football Italia, miszerint a doppingszerek listáján szereplő dexametazon nevű szert mutattak ki a mintából, márpedig az nem tréfadolog. Mármost a döntőben a Real Madrid 4-1-re verte a Juventust, és az UEFA-nak nyilván nem jött volna jól, ha a győztes csapat kapitánya megbukik a doppingvizsgálaton, így a Football Leaks által tálalt anyag szerint a szervezet járt közben, hogy elsikálják az esetet. A dexametazon érdekes kis vegyszer, a fájdalomcsillapítás mellett fokozza a koncentrációt, és jó hatással van a kognitív képességekre, miközben kvázi euforikus állapotba juttatja használóját, a használata ennek ellenére engedélyezett – ha a csapatorvos erről előzőleg tájékoztatja a WADA munkatársait. Ha ez nem történik meg, akkor a mintát adó sportoló doppingvétséget követ el – ahogy ez Ramos esetében is történt.

Az esetből azonban mégsem lett ügy, miután a Real Madrid csapatorvosa magára vállalta a felelősséget, mondván, a győzelem okozta eufóriában rossz szer nevét írta be az ellenőrző lapra. Ramosnak ugyanis valóban beadott a mérkőzés előtt két, dexametazon tartalmú injekciót, hogy csökkentse a lábában és a vállában lévő sérülések okozta fájdalmat. Viszont a lapra azt írta, hogy 1,2 mililiter betametazont adott be, ami szintén csak előzetes bejelentés után alkalmazható – de az a lényeg, hogy nem azonos a másik anyaggal.

Nyilván kimutatták, hogy valami metazonok tombolnak Ramos vérében, de esetünkben nagyon nem mindegy a dexa vagy a beta.

Az UEFA elfogadta a magyarázatot, adminisztratív hibának könyvelte el, majd figyelmeztette Ramost és a csapatot, hogy ilyet azért többet ne csináljanak.

Legyünk jóhiszeműek, fogadjuk el, hogy az orvos eget verő nagy boldogságában elírta a szer nevét.

Kissé hanyag ember, mit csináljunk?

De mit keres egy ilyen szétszórt személyiség a csapatorvosi pozícióban?

A történtek után egy dologban biztosak lehetünk.

Sokat.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook