2019. június 16. - Jusztin

Rasovszky újabb aranya

2018. augusztus 13. Szerző: Szele Tamás
Kérem, törököt fogtunk mi ezzel a Rasovszky Kristóffal, mármint a sportsajtó, nem ereszt – ha ő egyszer elindul egy világversenyen minden nap írnunk kell róla.

 

De adjon Isten ezer ilyen törököt, hiszen azért kell már megint vele foglalkoznunk, mert elhozta az aranyat is a 25 kilométeres nyíltvízi úszásban – ne is hagyja abba! Igen, még mindig Skócia, még mindig az úszó EB. És még mindig a Loch Lomond legendás tava.

A 21 éves versenyző fantasztikus hajrával, 4:57:53.5 órás idővel csapott célba, Székelyi Dániel 5:03:34.6 órával a 14. lett.

Rasovszky történelmi sikert ért el, ugyanis ő az első nyíltvízi úszó, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon a dobogóra állhatott. A Balaton Úszó Klub sportolója szerdán 5 kilométeren arany-, csütörtökön 10 kilométeren pedig célfotóval végül ezüstérmes volt. 

A mezőny helyi idő szerint reggel 9 órakor ugrott a Loch Lomond, nagyjából 16 Celsius fokos vizébe, ráadásul folyamatos eső és szél is nehezítette a futamot. Tizenkilencen vágtak neki a távnak, amely tíz 2,5 kilométeres körből állt. A verseny háromnegyedéig gyakorlatilag teljesen együtt úszott a mezőny, amelyet a legtöbbször Rasovszky vezetett.

Öt kilométerrel a vége előtt még mindig Rasovszky állt az élen, ekkor a legjobbak láthatóan valamivel nagyobb tempóra kapcsoltak. Négy és fél óra elteltével az utolsó körhöz érve is Rasovszky vezette a mezőnyt, Székelyi bő kétperces hátránnyal a 15. volt.

A cél előtt 1250 méterrel, az utolsó frissítő pontnál a francia Axel Reymond állt az élre - az élboly ekkor már nem lassította magát ivással -, Rasovszkynak öt másodperc volt a hátránya a negyedik helyen.

Az utolsó hajrát a magyar úszó nyitotta meg, és két testhossz előnyre tett szert, a különbséget pedig folyamatosan növelte. Láthatóan ezúttal a célba érkezésnél nem akarta a benyúlásra bízni a döntést. Az utolsó métereken nagyot hajráztak a riválisok, Rasovszky ellenben teljesen elkészült az erejével, az előnye azonban kitartott, és megszerezte második aranyérmét is Glasgow-ban.

Hölgyeim és uraim, van egy olyan érzésem, hogy ezekben a napokban úszólegenda született a szemünk láttára: Rasovszky Kristóf korábban is ismert volt, kiváló eredményeiről különösen, de most lett belőle legenda. Most ismerhettük meg humorát, amivel a 10 km-es ezüst esetét kezelte, önuralmát – hiszen a tegnapi versenyen már komoly fájdalmak kínozták, de úrrá lett rajtuk és győzött. Mint mondta:

„Tizenkét és fél kilométernél már minden bajom volt, fájt a tenyerem, a térdem, a vállam. Legszívesebben kiszálltam volna, de mégis azt éreztem, hogy ameddig bírom, úszni fogok.”

Ilyen a valódi sportember, ilyen a valódi bajnok.

Köszönjük, Kristóf!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook