2019. február 19. - Zsuzsanna

Rastafutball Amerikában

2018. június 3. Szerző: Szele Tamás
Azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy az amerikai foci kemény sport, kemény, mint a vídia, és a játékosok kicsit sem kímélik magukat. Évtizedek óta tudjuk azt is, hogy komoly és maradandó egészségkárosodásokat szenvednek a srácok – és valóságos mozgó vegyi gyárakká változnak a sok fájdalomcsillapítótól. De az talán mégis sok, amit Mike James kért.

 

James sporttárs – aki most szabadúszó játékos - ugyanis azt kérte, hogy engedélyezzék számára hivatalosan is a marihuána használatát mérkőzések előtt. Erre ugyan van jogi lehetőség, az úgynevezett TUE, vagyis terápiás célú felhasználási kivétel fogalmát a WADA is alkalmazza, csak éppen meglepő, hogy pont a marihuánával kapcsolatban merült ez fel. Igaz: nem először.

Két éve már volt egy ilyen kezdeményezés, lapunk is beszámolt róla, akkor arról volt szó, hogy a pályán előforduló agyrázkódások kezelésében cseréljék le marihuána-alapúra a gyógyszereket a korábban alkalmazott ópiátok helyett. És hát az agyrázkódás az amerikai foci egyik rákfenéje a sok közül, de ide tartoznak az ízületi bántalmak, végtagtörések is – azok is csúnyán tudnak fájni.

Mike kérelmét idén májusban elutasították, mert nem tudta kétségtelenül bizonyítani, hogy krónikus fájdalmakban szenved, de a Nemzeti Labdarúgó Ligával folytatott tárgyalások folyamatban vannak, és James továbbra is reménykedik egy hosszú távú megoldásban. Csak éppen... szóval Mike sporttárs nem agyrázkódások sorozata miatt kéri a kivételezést.

Tulajdonképpen két indoka van: az egyik egy komplikált bokatörés, melyből ugyan felgyógyult, de még mindig fáj, a másik pedig – hogy ő már amúgy is rászokott a fűre. A hagyományos fájdalomcsillapítókat hatástalannak találta, és hol azt mondja, hogy apja példájára, hol azt, hogy felesége tanácsára kezdett helyettük füvet használni, de tény, hogy most már bizonyos függőséget emleget (ami ilyen formában és ettől a szertől nagyon ritka, ha nem is lehetetlen éppenséggel). Arról mindenképpen van papírja, hogy a közismert fájdalomcsillapítókra érzéketlen.

Sőt, azt is bevallotta, hogy mérkőzések előtt rendszeresen füvezett, amit nem is tagadhatott volna le – kétszer is lebukott.

Más kérdés, hogy a Washington Egyetem 2011-es tanulmánya szerint a nyugdíjas NFL játékosok 52% -a használt fájdalomcsillapítót a karrierjük során, és ezeknek a játékosoknak több mint 70% -a visszaélt ezekkel a gyógyszerekkel. Mert ezek is okozhatnak függőséget.

Hát, ez egy ilyen sport. Fájdalmas. De azért nem biztos, hogy a gandzsa ilyen mértékű alkalmazása mindent megold: ha Mike Jamesnek engedélyezni is fogják – ha és amennyiben – akkor is inkább kivétel kéne ez legyen, mint rendszer.

Különben az összes NFL döntőt a jamaicai csapat fogja megnyerni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook