2022. december 2. - Melinda, Vivien

A Reálnál nyert Libertadorest a River

2018. december 10. Szerző: Rózsa Misi
Dél-Amerikában még a foci az élet szervers része minden ember számára. Ott arra néznek csodálkozva, aki nem követi a bajnokságokat, akit nem hoznak lázba az aktuális fordulók, akinek nincs kedvenc csapata, akiért a tűzbe menne, ha kell. Dél-Amerikában ma is a kitörési lehetőségek közül az egyik legjobb lehetőség a játék.

 

Természetes, hogy ahol ennyire fontos a labdarúgás, ott érzelmek is kerülnek bele bőségesen. És ami itt Európában nekünk a BL, annak sokszorosa Dél-Amerikában a Libertadores kupa, amit 1960 óta rendeznek meg minden évben. Itt nyerni, hatalmas dicsőség, és akiknek sikerül a mennybe mehetnek általa.

Nem okozott meglepetést, hogy idén a döntőt a Boca Junior és a River Plate csapata játszotta le egymás ellen. A döntőben a csapatok, oda-vissza alapon mérkőznek meg egymással és az így elért eredményük adja a végső sorrendet közöttük. Az első mérkőzésen nem sikerült győzni a házigazda Boca Juniorsnak. Nem is tudták az eredetileg kiírt időben megrendezni a mérkőzést, mert hatalmas esőzés akadályozta ezt meg. Másnap viszont már minden adott volt a játékhoz, de a csapatok 2-2-es döntetlent verekedtek ki egymás ellen hatalmas küzdelemben.

A mérkőzés után bekövetkezett, ami várható is volt. A két csapat szurkolótábora megkereste egymást és hatalmas verekedés tört ki közöttük. Nem csak egymást ütötték, hanem a River szurkolóinak egy része, még a Boca játékosainak a buszát is betámadta, aminek következtében több játékos is megsérült és a rendőrség kemény fellépésének volt csak köszönhető, hogy nem történt itt nagyobb tragédia. Az utcai harcok, késő éjszakáig folytatódtak.

Mindenki tudta, hogy ha Dél-Amerikában rendezik meg a visszavágót, akkor az eddiginél is nagyobb összecsapásokra lehet számítani a két szurkolótábor részéről. Először a zárt kapus meccs lehetősége merült fel, de az nem oldotta volna meg az érdemi problémát, hiszen az utcán akkor is lettek volna kemény összecsapások. A november 24.-re kiírt visszavágó így egyre csak halasztódott, amíg a szervezők a lehető legbékésebb és legbiztonságosabb megoldást igyekeztek megtalálni a probléma feloldására. Szóba került Genova is lehetőségként, hiszen mindkét csapatnak erős kötődése van az olasz városhoz. De aztán végül az lett a döntés, hogy az eseményhez leginkább méltó európai helyszín a Real Madrid legendás stadionja a Santiago Bernabeu Stadion lesz. Ez persze a szurkolók nagy részének nem tetszett, tiltakoztak is ellene, de nem foglalkoztak velük érdemben a szervezők. Sőt nagyon megszűrték, hogy kik lehetnek azok közülük, akik jegyet vehetnek a mérkőzésre. Magát a mérkőzést is nagyon komoly biztonsági intézkedések előzték meg mindenhol.

Teltház várta a csapatokat természetesen Madridban, a hangulattal nem volt semmi baj és szerencsére botrány sem történt. Az első félidőt a Boca kezdte jobban, többet birtokolta a labdát, irányította a játékot és több veszélyes helyzetet is sikerült kialakítania, de a legnagyobb helyzeteit is elpuskázta. Igaz a 45. percben megtört a jég és a „vendég” Boca megszerezte az előnyt.

A második félidőre már egy sokkal jobban feltüzelt River jött ki a pályára. Sikerült átvenniük a játék dominálását, és a 68. percben meg is hozta ez számukra az egyenlítést. Ezután meglepő módon, teljesen leült a mérkőzés, valójában értékelhető helyzetig sem jutottak a csapatok, a mezőnyben folyt csak meddő birkózás. Maradt a rendes játékidőben az 1-1-es eredmény a csapatok között.

A Libertadores szabályai nem fogadják el az idegenben lőtt több gólt az eredmény eldöntésére. Mivel mindkét mérkőzésen döntetlen eredmény született, ezért jött a kétszer 15 perc hosszabbítás, ami ha nem hoz döntést, akkor a kupa sorsáról a 11-esek döntöttek volna.

A hosszabbítás rosszul indult a Boca számára, mert két perc játék után, már emberhátrányban voltak kénytelenek folytatni a játékot. És lehet ez volt az, ami el is döntött mindent. A River nagyobb sebességre kapcsolt és nagyon beszorította ellenfelét. De a hosszabbítás első félideje nem hozott senkinek találatot. Viszont a második félidejében a túlórának, a 109. percben egy csodálatosan szép akcióból szerzett góllal a River megszerezte a vezetést, tulajdonképpen megfordította a találkozót. A Bocának nem volt más lehetősége, mint mindent egy lapra feltéve előrejönni és támadni. Nagyon közel voltak az egyenlítéshez, de nem sikerült azt megszerezniük. Sőt, amikor a kapus is előrejött egy szöglethez, akkor balszerencséjükre a River megszerezte a labdát és a támadónak nem volt nehéz dolga azt az üres kapuba juttatni, így kialakítva a 3-1-es végeredményt.

A River Plate most negyedszer tudta elhódítani a Libertadores kupát. Először ez 1986-ban, majd 1996-ban , aztán 2005-ben és most 2018-ban sikerült nekik. Hamarosan kezdődik számukra majd a Klubvilágbajnokság, ahol ők fogják képviselni egész Dél-Amerikát. Nem is esélytelenül.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook