2019. január 18. - Piroska

Robotsí a hóviharban

2018. február 14. Szerző: Szele Tamás
Kérem, van, hogy a krónikás henyélő billentyűzettel tétlenkedik a körülmények kényszerítő ereje miatt, írna ő a versenyekről, csak nehéz azt, ha nincsenek versenyek, nem tartják meg őket – amit meg megtartanak, arról nehéz eldönteni, igazából sport-e. Mert mondjuk a testedzéshez vagy a sportszellemhez, győzelmi dicsőséghez sok köze nincs. De attól még sí ez is...

 

Az ugyanis a helyzet, hogy az erős szél miatt előbb folyamatosan csúsztatták a női műlesiklás rajtját a szervezők a phjongcshangi téli olimpia szerdai napján, végül másfél óra várakozás után péntekre halasztották az viadalt.

A magyar idő szerint 2.15 órára kiírt startot előbb 30 perccel halasztották el, majd mivel a szél nem csillapodott, újabb egy órával tolták ki a kezdési időpontot. Az időjárás később sem lett kegyesebb, így két nappal később rendezik meg a számot, amelyben Hozmann Szonja és Maróty Mariann révén két magyar is érdekelt.

A dél-koreai játékokon immár a harmadik alpesi számot kellett elnapolni: vasárnap Dzsongszonban a férfi lesiklást, aztán hétfőn Phjongcshangban a női óriás-műlesiklást nem tudták lebonyolítani az erős szél miatt. Ezúttal a széllökések mellett hószállingózás is nehezítette a futamok megtartását. Kedden a férfi kombinációt sikerült megrendezni.

Hát, ha hóvihar van, tombol a szél, akkor tényleg nem kívánhatjuk eleven embertől, hogy az életét kockáztassa, jó lesz az a verseny később is. No, de ahol ember nem léphet pályára, robot még léphet!

Nem bolondultam meg, alig egy órányira a síversenyek helyszínétől, a Welli Hilli pályán most tartják a robotok tízezer dolláros összdíjazású síversenyét. Úgy tűnik, az androidokat – mert csak fél méternél magasabb, emberszabású, kétlábú robotok versenyeznek – nem zavarja az ítéletidő, igaz, a versenyfeltételek is meglehetősen enyhék: nyolcvan métert kell megtegyenek a gépemberek, bukás nélkül, amelyeknek sikerült, azok között a mért részidő dönt. Aki nem hiszi, nézze meg – ritka épületes látvány.

Hát, míg emberi műlesiklásról nem tudósíthatunk, be kell érjük ezzel – drukkoljunk, sporttársak, hogy enyhüljön a szél.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook