2022. január 21. - Ágnes

Rögbi a víz alatt

2018. szeptember 26. Szerző: Szele Tamás
Kérem, mikor a hírt megláttam, azt mondtam, hogy... nem, nem adom írásba, mit mondtam, az volt a lényege, hogy márpedig ilyen sport akkor sincs és kész. Aztán utánanéztem, és van, sőt, már magyar sikert is elért a válogatottunk, kijutottunk a nemzetközi versenyekre. Akkor viszont nincs más hátra, örüljünk a srácokkal együtt a magyar víz alatti rögbiválogatott győzelmének.

 

Ugyanis először indult nemzetközi versenyen a hétvégén a magyar víz alatti rögbiválogatott, és a bécsi Open Central European Cupról mindjárt el is hozott egy bronzérmet Ausztria és Csehország mögött. Ezzel a versennyel nyitotta meg egyébként a felkészülést a csapat a 2019-es világbajnokságra.

Gratulálunk és drukkolunk – de mi az Isten csodája ez és hogyan játsszák? Már a víz alatti hokit is nehezen hittem el, bár az elterjedtebb mifelénk, a víz alatti rögbi annak lehet egy változata? Szó sincs róla, teljesen külön sport.

A víz alatti rögbi (UWR) egy aránylag új sportág, amelyik a német búvárklubok erőnléti edzései során alakult ki, ellentétben a víz alatit hokival, ami brit találmány. Elég kevés közös van a víz alatti rögbi és a „normál” rögbi között, kivéve talán a nevüket. Medencében játsszák, amelynek mélysége 3,5 m és 5 m között van. A kapuk (nehéz, fém kosarak, amelyek átmérője körülbelül 40 cm) a medence alján helyezkednek el. A két csapat (kékek és fehérek) hat-hat játékossal, és hat-hat cserével megpróbálják bejuttatni az enyhén süllyedő (sós vízzel töltött) labdát az ellenfél kapujába. A játék gyors, és fárasztó, ezért a játékosok cseréje menet közben történik.

A játék folyamatosan a víz alatt történik, és a labda nem hagyhatja el a vizet. A labdát passzolni lehet a másik játékosnak a tér bármely irányába (három dimenzióban). A labda körülbelül 2-3 métert "repül" mielőtt a víz megállítja. Emiatt a jó helyezkedés és a pontos passzolás alapvető, de mindenképpen előnyt jelent a gyorsaság, a mozgékonyság vagy akár az alacsony oxigénfogyasztás.

A játékosok a szokásos úszóruha (úszónadrág, vagy lányoknál dressz) mellett búvármaszkot, légzőcsövet (snorkel), papucsos búváruszonyt és a füleket mechanikusan védő sapkát viselnek.

A mérkőzést három bíró figyeli: ketten a vízből, a főbíró pedig a partról kézjelekkel irányít. A bírók a víz alatt is hallható hangjelzéssel állítják le vagy indítják el a játékot. Világversenyeken van egy negyedik bíró is, a főbíró segédje. A sportág vezető nemzetei a skandináv  államok.  Németországban viszont 200 bejegyzett sportegyesület van, de vannak csapatok Ausztriában és Csehországban is. Nálunk – 2006 óta – az UWR Tiszavirág Vízisport Egyesület űzi.

Hát, jó tudni, hogy van ilyen, még jobb tudni, hogy már megvan belőle az első bronzunk.

Hajrá, várjuk a többi érmeket!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook