2020. május 25. - Orbán

Sajtok, sasok, pofonok

2018. június 23. Szerző: Szele Tamás
Hát, sajnos ez a világbajnokság is elveszítette a szüzességét, mármint abban az értelemben, hogy lezajlott az első komolyabb atrocitás, más kérdés, hogy az orosz hatóságok – a FIFA segítségével – azonnal és kíméletlenül lecsaptak a garázdálkodókra. Tény, hogy lecsapni nagyon tudnak. Volt még némi politikai is a pályákon és egy nagy guriga sajt.

 

De kezdjük a verekedőkkel. Történt pedig, hogy az argentin-horvát meccsen, Niyzsnyij-Novgorodban elszabadultak az indulatok, és hét argentin szurkoló – ne szépítsük – a horvát közönségre támadt. Ütötték-verték, még fejbe is rugdalták őket. Csak hát: egy nap alatt sikerült azonosítani a támadókat. Az azonosításhoz a stadionban készült videofelvételeket használták a hatóságok.  A pénteki nap folyamán a FIFA még arról adott ki tájékoztatást, hogy dolgoznak az azonosításon, ami ezek szerint elég gyorsan sikerült. Az argentin hatóságok azt jelezték, hogy négy szurkolót sikerült azonosítaniuk, és kérték az oroszokat, hogy vegyék őket őrizetbe, majd utasítsák ki őket Oroszországból. Aztán a kiutasítottak száma hétre nőtt – ők sem fognak egyhamar Oroszhonban vodkázgatni, az is biztos.
A Svájc-Szerbia meccsre pedig a politika tette be a lábát, vagyis a kezét. Azért a kezét, mert mutogatva politizáltak a játékosok. Ugyebár, Svájc 2-1-re verte Szerbiát, aminek azt hihetnénk, hogy a legjobban a Genfi-tó partján örültek, de nem így van: Tiranában voltak a legboldogabbak. Ugyanis a svájci válogatottnak négy játékosa, úgymint Shaqiri, Xhaka, Behrami és Dzemaili is albán  nemzetiségű. Így mondjuk már érthetőbb, miért fogadta Xhaka és Shaqiri góljait is kétségbeesett füttykoncert a szerb szektorból, mely nemzet nem megy a szomszédba egy kis szenvedélyességért – azonban az albán nemzetiségű svájci játékosok sem maradtak adósaik, ők meg Albánia címerállatát, a kétfejű sast formálták ujjaikból a gólok után, hátha agyvérzést kapnak a szerbek a nézőtéren, vagy kifütyülik a tüdejüket is.

Azért a legszebb – és legkülönösebb – történet mégis a sajté. Shaqiri ugyanis pont a svájci szektor előtt lőtte a győztes gólt, rohant is ünnepelni – mikor bedobtak neki egy hatalmas guriga sajtot. De legalább öt kilósat. Mondjuk jó, hogy senkinek nem törték ki a nyakát vele, de azért kedves gesztus, és nagyon svájci. Csak egy dolog érthetetlen: hogy vitték be a stadionba? Ez egy nagy tárgy, nem lehet bedugni a gatyánkba...

De mindenképpen, van egy svájci jellege.

Mondjuk az tényleg kevésbé látványos lett volna, azonban sokkal drágább, ha csokit dobnak be.

Vagy órát.

Bankot mégsem dobhattak.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook