2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Sakkolimpia Batumiban

2018. szeptember 25. Szerző: Szele Tamás
Kérem, lehet, hogy a sakkolimpián nem az izmok edzettsége vagy a gyorsaság dönti el az eredményeket, de tény, hogy világméretű sportesemény, amiről kedves kötelességünk beszámolni. Idén az Adzsár Autonóm Köztársaság fővárosában, Batumiban rendezik, és október ötödikéig tart – csapataink a várakozások szerint jó eséllyel bejutnak az első tíz közé.

 

Legalábbis ez a véleménye Balogh Csabának, a férfiak szövetségi kapitányának. A szövetség tájékoztató anyagában azt emelte ki, hogy minden évben erősödik a sakkolimpia, de ez a mostani minden eddigit felülmúl.  „A top játékosok közül egyedül Carlsen hiányzik. Minden ország a legerősebb felállásban érkezik, mi az Élő-pontszám alapján a 12-es kiemeltek vagyunk. Az első hat kiemelkedik a mezőnyből, a 7-15. helyeken hozzávetőlegesen hasonló erősek az együttesek” - mondta.

A csapatösszeállítást - fűzte hozzá - befolyásolta, hogy Rapport Richárddal nem tudott számolni, ez mindenképpen sajnálatos. 

„De így is nagyon erősek vagyunk, Lékó Péterrel az éltáblán. Taktikai táblasorrenddel készülünk - ezt a csapat minden tagja jóváhagyta” - szögezte le a kapitány, aki szerint az olimpiát minden játékos kiemelt eseményként kezeli, s úgy véli, hogy az első tízbe kerülés már nagyon jó szereplésnek számítana. 

Papp Gábor, a női csapat szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy nagyon készülnek az olimpiára.

„Ez mindenki számára egy különleges esemény. Két új játékosom van, akik közül Lakos Niki nagy visszatérő. Tizennégy éve ült le utoljára a válogatottba, korább sokszor volt az utazó keret tagja, nagy rutinnal rendelkezik világversenyek terén. A fiatal újonc pedig Terbe Julianna, aki nagyon lelkes és rengeteget készült, hogy itt bizonyíthasson” - nyilatkozta a kapitány, aki úgy látja, hogy az első hét csapat tudásban a többiek előtt jár. 

„Mi a 13. kiemeltek vagyunk, cél a tízbe kerülés. Az biztos, hogy küzdünk a végsőkig!” - hangoztatta a szakvezető. 

Hát bizony, nem is lehet úgy leindulni egy olimpián, hogy nincsenek ambícióink: de lássuk, milyen lesz ez a sportrendezvény?

Elsősorban szigorú.

A Nemzetközi Sakkszövetség 2015-ben hozott egy ún. „Anti Cheating" szabályzatot, amely az elektronika ugrásszerű fejlődésével kialakult helyzetben próbálja meg kiküszöbölni mindennemű csalási lehetőséget. A FIDE vezérkara és különböző bizottságok Batumiban is a technika segítségével próbálják a csalás lehetőségét kizárni. A beléptetéskor a röntgenkapuk jelentik az első akadályt, mobilt, mindenféle elektronikai eszközt tilos a versenyterembe bevinni, a játékosok csak a szervezők által rendelkezésükre bocsátott tollal írhatják a játszmát. Fordulónként 20-30 sakkozó, 5-10 csapatkapitány, szekundáns kerülhet kijelölésre, akiket játszma közben is ellenőrizhetnek (séta közben, vagy éppen frissítőjük elfogyasztása közepette) linear scanner segítségével, az ellenőrzés megtagadása játszmavesztéssel jár! Az ellenőrzés elsősorban a különböző szektorok legjobb csapataira terjedne ki. Ez a procedúra már korábban is nagy vihart kavart, nagyon zavaró koncentrálás közepette megzavarni a játékosokat, időzavarban, a második időkontrollnál már hasonló vizsgálatra nem kerülhet sor. A játszma befejezése után 10-20 játékost terveznek megvizsgálni szinte motozás szintjén.

Egyszóval, itt is fegyelem van, de minket ez nem zavar, a mi játékosaink mindig tisztán játszanak. Tisztán, és – egyelőre – sikeresen. Ugyanis mindkét magyar válogatott győzelemmel kezdte szereplését a georgiai Batumiban hétfőn elrajtolt és jövő péntekig tartó 43. sakkolimpián.

A férfiak Madagaszkár legjobbjai ellen ültek asztalhoz, s két döntetlen mellett Gledura Benjámin világossal, Almási Zoltán pedig sötéttel megszerezte a teljes pontot.

A nők - Gara Anita, Gara Tícia, Némethné Lakos Nikoletta, Terbe Julianna összeállításban - az íreket győzték le 4-0-ra. Az ellenfél legerősebb játékosa is mindössze 1960 Élő-ponttal rendelkezik. 

A svájci rendszerben, négyfős csapatokkal zajló verseny 11 fordulós - szombaton szünnap lesz -, olimpiai pontszámítással. Ennek lényege, hogy a csapatgyőzelem két pontot ér, a döntetlenért, azaz a 2-2-es eredményért egy pont jár, a vereségért nem jár pont.

Csak így tovább, hölgyeim és uraim – drukkolunk!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook