2019. március 21. - Benedek

Sárkányhajó a jégen

2018. január 25. Szerző: Szele Tamás
Kérem, első pillanatban magam sem hittem el, hogy ilyen létezik, sőt, van ebben a sportágban világbajnokság. A világbajnokságon pedig született magyar arany és ezüst is. De akárhogy nézem, mégiscsak van: hölgyeim és uraim, örömmel jelenthetem, hogy kis hazánk jég-sárkányhajó nagyhatalom lett, a világ élmezőnyében vagyunk.

 

Azért ezt jobban meg kéne nézni. Ugye, van a sárkányhajó, igen szép és régi kínai sportág, több, mint kétezer éve űzik a derék Csü Juan költő emlékére, aki kegyvesztettség miatti bánatában a Miluo folyóba ölte magát, egészen pontosan Kr. e. 277-ben. A sárkányhajó egy olyan 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít. Ebben ül 18-20 ember, egy dobos és egy kormányos, és a dob ütemére eveznek, de nagyon. Szép sport is, egészséges is, kulturális háttere is van – nem csoda, hogy nálunk is űzik. De azt nem gondoltam volna, hogy ezt lehet jégen is művelni... Márpedig lehet.

Egy arany- és négy ezüstérmet nyertek a magyarok az első jég-sárkányhajó világbajnokságon, amelyet a kínai Duolunban rendezett a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) társult szervezete, az IIDBF.

A januári versenyen 27 ország több mint 300 sportolója vett részt – amint azt a Kisalföld.hu írja.
A hazánkat képviselő együttes gerincét a váci Dunai Sárkányok Klub sportolói adták. A csapat tagja volt a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnökségi tagja, Szabó Miklós, a váciak vezetője.
A világbajnokságon 4, 5 és 12 fős egységek versenyeztek 100 és 200 méteren. Bár a jég-sárkányhajózás technikája nagyban eltér a sárkányhajózástól, a magyar csapat itt is kiválóan szerepelt, sok esetben olyan rutinos jég-sárkányhajós csapatokat maguk mögé utasítva, mint a kanadaiak vagy a kínaiak.
A magyarok a 12 fős hajók mezőnyében 100 méteren első, 200 méteren a második helyen végeztek. Az ötfős hajók mezőnyében 100-on és 200-on is ezüstérmet szereztek, akárcsak a négyfős egységek 200 m-es versenyében.
A csapattagok elmondása szerint a legnagyobb kihívást a rettentő hideg jelentette. A versenynek helyt adó Belső-Mongóliában nem ritka a mínusz 30 fok alatti hőmérséklet, igen nagy a nap közbeni hőingadozás, valamint erős és hideg szél fúj Szibéria felől. Érdekesség, hogy az időjárás előrejelzés megadja a valós hőmérsékletet és a relatív hőérzetet is: ezek az ott tartózkodás első napjaiban mínusz 28 és mínusz 38 fok voltak. További nehézséget jelentett az 1500-2000 méteres tengerszint feletti magasságon tapasztalt oxigénhiány.
A világbajnokságot a város közepén lévő befagyott tó (Longze Lake) jegén rendezték. A szervezők kitettek magukért, színpompás nyitó és záró ceremónia foglalta keretbe a versenyt, az ünnepélyes eredményhirdetés után pedig jurta-partival zárult a vb.

Hát kérem, nem akármilyen teljesítménnyel büszkélkedhetünk. Ráadásul, mivel ez volt ebben a sportágban az első világbajnokság, erős pozíciót vívtunk ki magunknak már a kezdetek kezdetén.

Csak büszkék lehetünk a magyar sportolókra – és vegyük tudomásul, hogy ilyen sport is van.

Hajrá, Dunai Sárkányok, köszönjük!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook