2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Sencseni csalók

2018. december 1. Szerző: Szele Tamás
Kérem, a nagy Kína a „leg”-ek földje. Ott élnek a legtöbben, ott termelnek a legtöbbet, ott fejlődik a leginkább a gazdaság, ott a legjobb a konyha és ott készülnek a legpocsékabb bóvlik is (bár tényleg filléresek). Újabb rekordot döntött a Középső Birodalom: ott zárták ki egyszerre a legtöbb embert a maratoni mezőnyből, csalás miatt!

 

És lássuk be, az azért nem akármi, hogy egyszerre 237 futót zárjanak ki. Ez még Kínában is sok. Szóval az úgy történt, hogy Sencsenben vasárnap félmaratont rendeztek, ami igen szép és élvezetes sportesemény. Sencsen is igen szép város, valamint éghajlata szintén számottevő, ám most nem ez a fontos, hanem az, hogy a táv megtétele során 237 induló kicsit ügyeskedett, csak épp megfeledkeztek az összes kínai várost behálózó rendőrségi térfigyelő kamerarendszerről. Ami különben országosan az állampolgári pontrendszerrel is össze van kötve.

Van, amikor téved. A múlt héten egy Dong Mingzhu nevű üzletasszonyt megbírságoltak a felvételek alapján Ningpóban, mert a rendszer szerint tilosban ment át az úton, ami azért érdekes, mert még a városban sem volt. De tisztázódott a helyzet, a kamerák egy reklámon ismerték fel az arcát, egy busz oldalán, ami viszont valóban áthaladt a ningpói kereszteződésen.

Azonban most nem tévedett a rendszer.

A felvételeken az látszott, hogy öszesen 237 futó a bokrokon keresztül vágott át az egyik U alakú kanyarban ahelyett, hogy végig az úton futottak volna, amivel ha jelentősen nem is, de azért sikerült lecsökkenteniük a 21 kilométeres távot.

A szervezők egyébként rajtuk kívül találtak még 18 olyan versenyzőt is, akiknek hamisítvány volt a rajtszámuk, három futót pedig egyszerűen „imposztoroknak” neveztek. „A maratoni futás nem csupán testedzés, de egyben az élet metaforája is, és minden futó felelős saját magáért.” – nyilatkozták a szervezők, akik minden érintettet kizártak a versenyből. A csalást egyébként elég komolyan vették Kínában, a People's Daily egyenesen véleménycikket írt arról, hogy a futóknak tiszteletben kell tartani a maratont, és annak szellemiségét. A sencseni félmaratont minden évben megrendezik, és általában nagyjából 16 ezren vesznek részt rajta.

Illetve, idéntől kicsit kevesebben indulnak majd.

Isten szeme mindent lát, el ne lopd a léniát...

Ez eddig nem kínai közmondás volt, mától az.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook