2019. január 16. - Gusztáv

Senior a csúcson

2018. március 4. Szerző: Szele Tamás
Kérem tisztelettel, megrázó hírem van: sikerült megdönteni az ötven méteres gyorsúszás világcsúcsát. Ez önmagában véve még nem lenne megrázó, az már inkább, hogy a mostani világbajnok, George Corones 35 másodperccel javította meg a korábbi csúcsot. Tessék? Hiszen a világcsúcs ebben a sportágban 20,91 másodperc, ezen hogy lehet ennyit javítani?

 

Annyi bizony, csak éppen nem a száz évesek korcsoportjában... márpedig Corones sporttárs idén áprilisban tölti be a százat, így már ebben a kategóriában versenyezhet. Különben ő maga is büszke az eredményére, melyet az ausztráliai Gold Coaston rendezett Nemzetközösségi Játékokon ért el, mint a BBC-nek mondta: „Példaszerű úszás volt, jól kiegyensúlyozott. És a végén készen álltam rá, hogy igazán keményen nyúljak be.”

Mondjuk Corones úr egyfelől meglehetősen tapasztalt sportoló, volt ideje rátalálni a saját stílusára, de csak az elmúlt húsz évben kezdte komolyabban venni az edzésmunkát: „A II. világháború kitörésekor abbahagytam az úszást, és szerintem a nyugdíjazásomig egyáltalán nem is úsztam. Ennyi idősen eltart egy ideig, amíg igazán belelendülsz, és sokkal gyorsabban el is fáradsz, de megéri.” - nyilatkozta. Hát Istenem, későn érő típus, de akkor is, vitathatatlanul világbajnok: pedig nyugalomba vonulásakor kizárólag a testedzés kedvéért kezdett úszni, később érzett rá a versenyzés ízére. Mostanában versenyzőként hetente háromszor edz medencében, és rendszeresen tart szárazedzéseket is, olyankor súlyzózni szokott.

Szeretnénk mi százévesen ilyen állapotban lenni: ráadásul ez a hebrencs, nyughatatlan Corones, ez az ifjonc megpróbálkozik a százméteres táv világcsúcsának beállításával is, mert hát nem hagyja nyugodni a feladat. Ezt – amint az ötven méteres távét is – még John Harrison állította be 2014-ben ebben a korcsoportban, és most 3:23.10-en áll, de ha Corones ötven méteren képes volt 35 másodpercet ráverni Harrisonra, százon is menni fog.

Csak gratulálni tudunk Corones úrnak úgy állóképességéhez, mint egészségi állapotához és valódi sportszelleméhez – valamint szurkolni, hogy legyen övé a világcsúcs száz méteren is.

Hajrá, Corones!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook