2019. február 20. - Aladár, Álmos

Skócia hölgyei

2017. március 28. Szerző: skocia_holgyei
A Muirfield nem egyszerűen egy golfklub. A Muirfield maga a patinás skót történelem, nemes lovagok árnya suhan a pálya fölött, és kiltes harcosok csóválják a claymore-t a fenyéren – de befújt a szél a kísértetkastélyba, és többé semmi sem lesz olyan, mint régen. Ladies and gentlemen, vegyenek nagy levegőt: mostantól hölgyek is tagjai lehetnek a Muirfield Clubnak!

Persze, az azért nem olyan egyszerű. Ez nem egy szimpla sportegyesület, amiből tizenkettő plusz áfa egy fél tucat, a teljes neve „Muirfield, The Honourable Company of Edinburgh Golfers” és az első írásos feljegyzés 1744 március hetedikén szól róluk, mikor is az edinburghi városi tanács színezüst ütőt tűzött ki díjként a „golfozó gentlemanek” számára. Ó, daliás idők... még élt a jó Károly herceg és csak egy év múlva dőlt porba, fulladt envérébe a skót szabadság Culloden Moorenál. Keserű évek jöttek a szabad és valamikor vidám Skótországra, de a Muirfield tagjai nem adták fel. Tudták, hogy míg golfoznak, nem veszett el Skócia, és kitartóan sportoltak. Sorra verték az angol klubokat, bár volt egy nagy pártfogójuk: lord Duncan Forbes of Culloden. Igen, megint a rosszemlékű név: a lord a csata után kapta a címét, de mégsem lehetett emberevő, ha már támogatta a golfot. Talán még helyes is volt, hogy a két nép a zöld mezőn szokta meg az együttélést. 

 

 

Mégiscsak jobb a golfütő, mint a pallos.

Aztán teltek az évek, 1775-ben a Királyi és Ősi St. Andrews Golf Klubbal közösen lefektették a játék szabályrendszerét, mely ránk maradt – a nemes társaság beleírta magát a sporttörténelembe. Dicsőséggel van kikövezve az útjuk, számolatlan a bajnokaik száma – de hát eddig miért nem fogadták be a hölgyeket?

Nem azért, mert ne szeretnék őket. Olyasmi sem történik a mezőn, amit ne tudhatnának, hiszen golfozásom kívül maximum pár whisky kopik el a jó skótok között. Hanem mert ez a hagyomány. 

Miért ez a hagyomány? Skócia szegény ország, mely történelme legnagyobb részét harcban töltötte az idegen megszállók ellen. Voltak rómaiak, dánok, angolok, Kína tán csak azért nem szállta meg, mert útban volt nekik a Himalája. Az időjárás mostoha, a körülmények zordak, étel is kevés jut, a tél is kemény... vigyázni akartak a hölgyekre, nem engedték őket olyan helyre, nyílt mezőre, ahol bármikor lecsaphatnak rájuk a támadók.

Hát ez a titok nyitja, ezért nem vettek fel hölgyeket eddig a legpatinásabb skót klubba – de most minden másképp lesz. Mostantól szabad a pálya mindenkinek – még Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is gratulált nekik a Twitteren:

„Well done, Muirfield - decision to admit women members emphatic & the right one. Look forward to seeing you host the Open again in future.”

Mellelseg, Skócia miniszterelnöke szintén hölgy.

Pocsék lehetett női társaság nélkül ez az utolsó 273 év. 

Mostantól már csak jobb lesz.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook