2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Sörmeccs Skóciában

2018. október 26. Szerző: Szele Tamás
Skóciában új, friss szelek fújnak, a Brexit kapcsán nincs hét, hogy ne kerülne szóba az elszakadás Angliától, az élet minden területén megújulás érezhető, annyira, hogy elképzelhető: megint lehet majd sörözni a skót stadionokban a mérkőzések alatt. Mert bizony eddig tilos volt, egy 1980-as botrány miatt – tehát majdnem negyven éve.

 

Akkor maga a skót parlament hozott szigorú törvényt az ügyben, márpedig annak a szava nem akármi: történt ugyanis, hogy az 1980-as skót kupadöntő után (melyet azóta is Riot Cup néven emlegetnek) a Celtic és a Rangers szurkolói összecsaptak a pályán, kövekkel és sörösüvegekkel dobálták, illetve a lelátóról lebontott korlát vascsöveivel ütötték egymást. A rendőrség végül kétszáznál is több szurkolót vett őrizetbe. A törvényhozás ekkor tiltotta be teljesen és tökéletesen az alkoholfogyasztást minden skót sportpályán.

Az ám, csakhogy változnak az idők, és 2020-ban éppenséggel Skócia, pontosabban a glasgow-i Hampden Park lesz a házigazdája a labdarúgó Európa-bajnokságnak, és az UEFA nem nézné feltétlenül jó szemmel, ha a 12 rendező város egyikében nem szolgálhatnák ki a főtámogató sörével a szurkolókat. Egyszóval, sörbarátság ide vagy oda, mégiscsak üzletről van szó… Az UEFA az általa rendezett tornákon a stadionokban és a szurkolói zónákban is engedélyezi az alkoholárusítást, viszont ahhoz, hogy ez Skóciában is így legyen, a skót parlamentnek kellene módosítania a vonatkozó törvényt. A terv ellen leghangosabban a rendőrség tiltakozik, akik nem bíznak abban, hogy a sportesemények és az alkoholfogyasztás ugyanolyan kultúráltan összeegyeztethető, mint a rugbypályákon. Mint szóvivőjük megjegyezte: „Nem akarunk összetört wc-ket és pirotechnikai bemutatókat látni. A focinak megvannak a maga egyedi problémái, és, ha ezeket még nyakon öntjük alkohollal, annak beláthatatlan következményei lehetnek.”

A Dundee FC igazgatója, John Nelms viszont úgy vélekedik, hogy „A szórakoztatóipar részesei vagyunk, nagyszerű lenne, ha végre újra sörrel a kézben nézhetnék az emberek a meccseket.”

Hogy ki fog győzni a sörvitában, még kérdéses, ám kínálkozik egy megoldás. Éspedig az, amit Angliában alkalmaznak: ott lehet ugyan sört kapni a pályán, de meginni csak olyan helyen szabad, ahonnan nem látszik a játék. Így az indulatok sem szabadulnak el – ennek az ötletnek viszont van egy aprócska hibája.

Az, hogy angol.

A büszke skótok mát ezért sem fogják soha elfogadni.

Akárhogyan is lesz: érdeklődve várjuk a sörmeccs alakulását.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook