2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Sport vagy nem sport?

2018. szeptember 27. Szerző: Szele Tamás
Vannak mély, megoldatlan kérdései a sportelméletnek, ilyen például, hogy miért nem aratják a diszkoszt, ha vetik, miért nem lehet kerékpározni a Lánchídon (mert nincs rajta pedál) és sport-e az e-sport. Szerkesztőségünk álláspontja e kérdésben meglehetősen vegyes, bár kétségtelen, hogy abban az értelemben nem sport, ahogy az úszás vagy a foci az – és ezt mások is így gondolják.

 

Megint mások meg másképpen. Vegyünk két példát!

Törökország ugyanis a minap engedélyezte a profi e-sportolók atlétaként való nyilvántartásba vételét. A török e-sport szövetség munkájának hála két új szabályozás is érvénybe lépett Törökországban, melyek eredményeként a profi játékosok ezentúl atlétának számítanak az országban. A hírt az ügy egyik helyi képviselője, Emin Özkurt jogász tette közzé a Twitteren, bár ha kicsit gonoszak (vagy inkább realisták) vagyunk, ez nem a török állam sportügyekben tanúsított nyitottságát jelzi, hanem azt, hogy a gazdaságuk sosem látott mélyrepülésbe zuhant, lassan már a tengerszint alatt szárnyal, és a kemény valutának minden centjére szüksége van – márpedig az e-sport-versenyek pénzdíjasok. Ám mostanáig sokszor megtagadták a versenyzőktől a beutazást egyes rendezvényekre, kormányuk viselt dolgai miatt – de ezek szerint van az a pénz, amiért Erdogan efendi sportnak tekinti ezt is.

Aztán mások viszont nagyon nem tekintik annak.

Vasárnap délután a svájci Szuperliga 7. fordulójában a Young Boys 7-1-es vereséget mért a Baselre. A találkozó azonban nemcsak a gólzáporos hazai sikerről marad emlékezetes, hanem arról, hogy a hazai csapat ultrái nem mindennapi módon tüntettek az egyre inkább teret hódító e-sport ellen: teniszlabdákat és kontrollereket dobáltak a pályára.

Lehet, hogy az utóbbi években a világ minden táján elterjedt az e-sport, lehet, hogy a legnagyobb klubok rendre megalakították már a saját e-sport szakosztályukat. De a Young Boys fanatikusai akkor sem tartják valódi sportnak, és a Basel elleni meccsen így tüntettek az új divat ellen, sőt, kifeszítettek egy transzparenst azzal a szöveggel, hogy „szar az e-sport”.

Hát, hogy úgy mondjam, tömör megfogalmazása egy sarkos véleménynek. Nem is foglalnék állást a kérdésben, ugyanis nagyon mély, és nem szeretném reggelig boncolgatni.

Ha már fogós kérdés, maradjunk inkább annál, hogy kell-e szántani gerelyvetés előtt...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook