2019. január 16. - Gusztáv

Sportnap a Nyóckerben

2016. július 13. Szerző: Rózsa Misi
Budapest VIII. kerülete a Nyócker, mindig is elhíresült kerülete volt a városnak. Igaz a kezdeti időkben, ez a polgárság egyik kerülete volt, aztán módszeresen alakult át valami egészen mássá, sokan úgy ismerték később, mint Budapest gettó kerületét.

A rendszerváltás után komoly lépéseket tett még Csécsey Béla idején a kerület vezetése annak érdekében, hogy felszámolja a kerület gettó jellegét, hogy újra biztonságos, nyitott, polgárosodó kerületté váljon ez a terület. És ezen a területen jelentős eredményeket is sikerült elérniük. De még ma is nagyon sok nehéz szociális helyzetben élő család lakik a kerületben. 

 

 

Itt a nyár. A nyár az azonos egyben a nyári szünidővel is. A nyári szünidő minden család számára nehézségeket jelent, hiszen hova rakják a gyereket a szülők addig, amíg ők dolgoznak! A jobb anyagi körülmények között élő családoknak is probléma ez, de nekik lehetőségük van babysittert fogadni ha kell,  vagy megfizetni, hogy a gyerekeik érdekes, ellenben nem olcsó táborokban élvezhessék végig a nyár örömeit, amíg a család dolgozik. A szociálisan nehéz helyzetben élő szülőknek ilyen luxusra nem telik sajnos. 

Az önkormányzat nagyon humánusan és helyesen úgy döntött megpróbál segítséget adni ezeknek a családoknak és a Kesztyűgyárban ingyenes, színes és érdekes nyári programokkal várja napközis tábor formájában a gyerekeket. Megkeresték az MTK-t mint olyan sportegyesületet, aki esetében köztudott, hogy szívén viseli a hátrányos sorsú gyerekek integrációjának és támogatásának az ügyét, hogy vállalnák e, hogy a kerületi sportnapon, ezen tábor keretén belül bemutatkozó edzéseket tartsanak a gyerekeknek. Az MTK nagy örömmel fogadta a megkeresést és természetesen azonnal igent mondott erre.

Így jutott el a meghívás az MTK ökölvívó szakosztályához is, aminek nagyon örültek és megtiszteltetésnek vették a felkérést rá. A szakosztály dekraláltan kiáll a sport által történő integráció ügye mellett. Ebben a szakosztályban ez nem csak egy szépen hangzó jelmondat, hanem nagyon tudatosan és napi szinten alkalmazott alapvetés. Rózsa Mihály szakosztály ügyintéző szervezésében, érkezett a csapat a gyerekek közé. Lakatos Oszi, aki régen kiváló tehetségű ökölvívó volt, ma társadalmi munkában segíti a csapat edzéseit és vállalta, hogy levezényli szakmailag a bemutatót. Örömmel jött el a gyerekek közé Báki Alex, aki idén Kaposváron szerezte meg a Junior Európa bajnoki címét. Ott volt Barbosu Tibor aki Schoolboys Európa Bajnok és Lakatos Ottó „Mazsi”, aki junior ökölvívó és a magyar válogatott tagja. Az 5 MTK-st, azonnal körbe vették érdeklődve a gyerekek. Az első kötetlen beszélgetések, gyorsan oldották a minimális feszültségeket. 

A sportudvaron került sor a bemutatóra. A gyerekek nagyon fegyelmezetten nézték, ahogy Lakatos Oszi és a versenyzők, iskoláznak az udvaron. A pedagógusok azt mondták, meglepetés ez nekik, mert eddig ilyen fegyelmezetten figyelni a kis lurkókat ritkán látták. Természetesen a rövid bemutató után, a gyerekek nézőből aktív résztvevővé alakultak át. kesztyűt húzhattak és maguk is megtanulhatták az alapállásokat, és ütésformákat. Maguk is iskolázhattak Oszival és a fiúkkal. A kislányok pont olyan nagy lelkesedéssel vettek részt az edzésben (mondjuk inkább játéknak), mint a fiúk. 

Később egymás ellen is megmérkőzhettek kesztyűben, szabályos körülmények között. Közben akik éppen nem dolgoztak valahol, előadást hallgathattak az ökölvívás etikájáról, moráljáról és történetéről is. Kifáraszthatatlanok voltak és akadt közöttük jó pár, kifejezetten tehetségesnek mondható gyerek, aki reméljük itt kedvet kaptak ahhoz, hogy rendszeresen lejárjanak majd edzésekre. A gyerekekre vigyázó pedagógusok is kesztyűt húzhattak és picit ezzel bepillantást kaphattak az ökölvívás világába. 

A foglalkozás végén az Európa Bajnok, Báki Alex müzli szeleteket osztott ki a legügyesebb gyerekeknek. Vagyis hát mindenkinek, hiszen mindenki ügyes volt, mindenki lelkes volt és mindenki megérdemelte utána a jutalmazást. A gyerekek és az csapat gyorsan összebarátkozott. Aranyos volt, hogy a kezükre, lábukra kértek aláírást az 5 MTK-stól és olyan is akadt, aki a fejére kérte ezt. A bemutatót tartók, és a bemutatót élvezők egyaránt nagyon jól érezték magukat együtt. Szép nyári nap volt, kellemes élményekkel lehetett mindenki gazdagabb utána. Az MTK részéről, a nap folyamán a takewondosok és a kajak-kenusok is részt vettek a programban.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook