2019. június 16. - Jusztin

Sportolók a terminálon

2018. augusztus 4. Szerző: Szele Tamás
Mit csinál a sportoló a repülőtéri terminálon? Az ember azt hinné, hogy átszáll, érkezik vagy indul, de nem. Lakik, él, mint a Terminál című filmben Tom Hanks – már amennyiben a lagosi Murtala Muhammad nemzetközi repülőtérről van szó. A nigériai szervezők ugyanis egészen egyszerűen elfelejtették, hogy vendégeik fognak érkezni az atlétikai szenior Afrika-Bajnokságra.

 

Egyszóval, az a helyzet, miszerint ezt a nemzetközi sportversenyt most Nigéria rendezi, majdnem azt írtam róla, hogy rangos is, de visszarettentem – ilyen előzmények után már az is eredmény lesz, ha meg lehet rendezni, rangról inkább ne beszéljünk. A helyszín nem Lagosban, a fővárosban lesz, hanem Asabában, ami az ország délkeleti részében található. Nigériáról illik tudni, hogy minden híresztelés ellenére egyáltalán nem tartozik Afrika legfejletlenebb államai közé, az utazó joggal bízik abban, hogy országon belül is vannak repülőjáratok, főként, ha azokra jegyet is adtak el neki.

Lehet, hogy joggal bízik, de hiába – a kenyai csapat megérkezett, elszedték tőlük az útleveleiket, és a következő 34 órát részint a terminálon kellett töltsék, a csomagjaikon táborozva, részint a repülőtér hoteljében, ami azonban annyira túlzsúfolt volt, hogy hárman aludtak egy ágyban. Már, ha az alvás. James Magayi, Kenya ismert sportújságírója azt nyilatkozta a CNN-nek:

„Arra számítottunk, hogy egy helyi szervezőbizottság adminisztratív segítséget nyújt az érkező sportolóknak és a sajtónak, de arra nem, amit a nigériai repülőtéri hatóságok tettek: elkobozták az összes útlevelünket, és csak körülbelül 34 órával később kaptuk vissza az iratainkat.”

A kenyai sportminisztérium elkezdett nyomozni az ügyben. Arra jutottak, hogy a csapat útját Lagosig tényleg ők szervezték, de a Lagos-Asaba helyfoglalás már az Afrikai Atlétikai Konföderáció (CAA) és a Helyi Szervező Bizottság felelőssége lett volna.

Volna, mert ők meg egymásra mutogatnak, mellesleg a jegyek árának is lába kélt.

Néhány kenyai sportoló azért megérkezett Asabába reggel Magayi kolléga szerint, de korántsem mind, a kenyai csapat most egyenletesen el van oszolva a nigériai légtérben és egyenként érkezik.

De hát csak a kenyaiak jártak így, más ország sportolói nem?

Dehogynem. Így jártak az ugandaiak, a dél-afrikaiak, a beniniek, a guineaiak, a Burkina Faso-iak, az egyiptomiak, a dél-szudániak, a botswanaiak, a namíbok, a zambiaiak, a zimbabwéiek, a kameruniak, a marokkóiak és a ruandaiak is.

Legalábbis a Kenya Athletics hírei alapján.

Akkor az ő panaszuk miért nem jutott el a világsajtóhoz?

Azért, mert ők nem vittek magukkal saját tudósítót...

Csak jó a sportújságíró a háznál.

Vagy a terminálon.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook