2019. január 18. - Piroska

Што ето?

2018. február 2. Szerző: Szele Tamás
Sto eto, kérdezte az orosztanárnő az órán és erre az volt a rossz válasz, hogy da, eto sto. De most lehet, hogy ez a jó válasz, ez egy nagyon nagy, ócseny balsaja sto. Egy hatalmas valami. Ha engem kérdeznének róla, óriási katyvasz az, ami az orosz olimpikonok körül kezd kialakulni. Legalábbis most van az, hogy senki sem ért semmit a helyzetből.

 

Ugyebár, egészen ma reggelig úgy volt, hogy harminckilenc orosz olimpikont – leginkább vélelmezhető doppingolásuk miatt a Szocsiban tartott téli olimpián – örök időkre eltiltottak az olimpiai szerepléstől, sőt magát az orosz nemzeti csapatot is, aki akart, nevezhetett egyéni indulóként. Emiatt Moszkva felháborodott, mások kevésbé.

Ehhez kapcsolódik az a tegnapi hír is, miszerint az orosz férfi váltó nem indul a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpián, amelyen így Kazahsztán lesz a nyolcadik résztvevő rövidpályás gyorskorcsolyában. A magyarokra nézve mindez annyit jelentene, hogy eggyel előbbre, vagyis a hetedik helyre kerülünk a kvalifikációs rangsorban, így az ellenfeleink megváltoznak majd az elődöntőben. Viccelődtem is, hogy ha előkerül még pár dopping-ügy, a mi Liu Shaolin Sanyinknak korcsolyázni sem kell majd Phjongcshangban az aranyért, megkapja ellenfél híján.

Tárgyilagosabban: a Gracenote amerikai sportadatelemző cég előrejelzése alapján Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyerhet a rövidpályás gyorskorcsolya 500 méteres versenyszámában, míg öccse, Shaoang 1000 méteren nyerhet bronzérmet. Az előrejelzés alapján így ők lehetnek majd a magyar téli olimpiai csapat éremszerzői, teljesítményüknek köszönhetően Magyarország a 23. helyen végezhet az éremtáblázaton.

Hát nem addig van az. Megint fordult a kocka.

De nagyot fordult. Ugyanis a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) mind a 39 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását.

A CAS csütörtöki közlése szerint ezek közül 28 esetben nem volt bizonyított a doppingvétség, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. További 11 versenyző változatlanul nem kap indulási jogot a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpiára, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes - döntött a CAS. A korábban eltiltott oroszok már csak azért sem tudnak indulni Phjongcshangban, mert a nevezési határidő lejárt.

A NOB tavaly novembertől kezdve kezdte eltiltani azokat a sportolókat, akik a 2014-es szocsi olimpián doppingolhattak. A sportolóknak nem volt pozitív mintájuk, de a tanúvallomások arról szóltak, hogy a leadott mintáikat manipulálták, a doppingolás elfedésében és szervezésében állami szervek is közreműködtek. A CAS azonban csak erre alapozva nem találja megalapozottnak az eltiltásokat.

Hát akkor most mi van?

Jogos a kérdés: sto eto?

Kinek a hatásköre eldönteni az olimpiai szereplést, a NOB-nak vagy a CAS-nak? Ki vehet el és adhat vissza érmeket?

És a történtek után ki fogja komolyan venni ezt az egész cirkuszt?

Megfejtéseket kérjük, senki se küldjön be, semmit sem sorsolunk ki.

Az eseményeket viszont továbbra is figyelemmel kísérjük és beszámolunk róluk.

Eddig a legrosszabb megoldásnak az látszik, ha Phjongcshangot a játékok időtartamára az Orosz Föderációhoz csatolják és átszállítják Domogyedovo körzetébe. Erre nem biztos, hogy számíthatunk.

De minden másra igen.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook