2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Szabadfogású labdarúgás

2018. november 18. Szerző: Szele Tamás
Ha pikírtek akarnánk lenni – és miért is ne legyünk azok – úgy számolnánk be erről a hírről, hogy a magyar harmadosztályú Detk–Egercsehi bajnokin új sportágat vezettek be, a szabadfogású futballt, de minden irónia nélkül is rácsodálkozunk az esetre: mi folyik mostanság a magyar fociban? Egyre hajmeresztőbb esetekről érkeznek a hírek.

 

Most például tettlegességig fajult a vita a bíró és a vendégek focistája között a Heves megyei III. osztályú Detk–Egercsehi bajnokin. Bodó István játékvezetőt fél évre eltiltották, amiért nem hagyta magát, amikor az Egercsehi kiállított focistája, Balázs Dénes nekiment. A balhé azután tört ki, hogy Bodó játékvezető a 36. percben kiállította Balázst, aki viszont nem akarta elfogadni a döntést, és a pályán kérte számon a sípmestert. Bár ilyen sokszor fordult elő futballpályán, ez esetben a bíró nem hagyta magát. „A kiállítás után, még a pályán inzultálta egymást a játékvezető és a játékos” – nyilatkozta a megyei szövetség fegyelmi bizottságának elnöke, Hangonyi Tamás. A meccs egyébként nem szakadt félbe, azt a hazaiak végül 6-3-ra megnyerték.

Azért ez tényleg nem gyakori eset. Amint a folytatása sem. „Mivel a játékvezető nem igazán akarta elismerni a tettét, ezért rendkívüli fegyelmi tárgyalást tartottunk, ahol mindkét felet meghallgattuk, és mindenre fény derült. Megtudtuk, hogy mindketten hevesen lökdösődtek.” - fogalmazott Hangonyi. Hozzátette, sérülést egyikük sem szenvedett a balhé során. Mivel ritkaságszámba megy, hogy a játékvezető felveszi a kesztyűt a nekirontó focistával, az is szinte példátlan, hogy egy bírót fél évre eltiltanak a meccsvezetéstől. Bodót viszont ezért a fegyelmi bizottság 2019 májusáig tiltotta el, míg Balázs nyolc hónapig nem focizhat.

Lehetne – és kellene is – ironizálni a sportágak fúzióján, a magyar földön megjelenő amerikai focin és egyéb ezer poénon, melyek mind kínálják magukat, de nem vezetne messzire, ugyanis a baj nem az, hogy néha kerülközik egy-egy ilyen vagy ehhez hasonló kriminális eset. A baj az, hogy a magyar foci ilyen vagy amolyan okokból melegágyává vált a kirívó eseteknek, lassan az megy újdonságszámba, ha egy hétig nem történik semmi rendkívüli a focipályákon.

Több fegyelmet, önfegyelmet, több odafigyelést, több gondoskodást, ha kérhetnénk.

Hogy a játék játék lehessen.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook