2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Szalah és a szobor

2018. november 6. Szerző: Szele Tamás
Kérem, nincs szerencséjük a focistáknak a képzőművészettel. Igaz, a labdarúgás nagyon dinamikus sport, művészet olyan pillanatát megragadni, ami kifejezi a játék lényegét, és hát ne feledjük: a festő is, a szobrász is végső soron álló helyzetben ábrázolja az alanyát – de azért ami sok, az sok. Előbb Ronaldo kapott vállalhatatlan szobrot, most Mohamed Szalah.

 

Ronaldót, mint annak idején beszámoltunk róla, abból az alkalomból öntötték bronzba és tették köznevetség tárgyává, hogy róla nevezték el Madeira repülőterét – azóta a szobrász is megnézte, mit követett el a jó ízlés ellen, megborzadt, és gyorsan készített egy másik, elfogadhatóbb művet az eredeti rémalak helyett.

Hanem most Szalahot találta meg a balsors. Történt pedig, hogy nemrég tartották a Világifjúsági Fórumot Egyiptomban, a közkedvelt üdülőhelyen, Sharm El-Sheikhben. A neve dacára ez nem egy nagyon nagy hírű esemény, az első ilyent tavaly tartották, ez a második, egyiptomi kezdeményezésre indították a mozgalmat – voltaképpen a világ fiataljai kéne találkozzanak ezeken, „a világbéke, a prosperitás, a haladás és a harmónia” érdekében, hogy a honlapjukat idézzem, az esőerdők valahogy kimaradtak, talán azért, mert Egyiptomban nincsenek. No, ezen a gittegyleti gyűlésen sikerült leleplezni Szalah bronzszobrát, mely egyből meg is fogja alapozni a rendezvény világhírnevét, ugyanis... ugyanis amint az ember meglátja, csak egy jajszó szakad ki belőle, fennhangon, és az a kérdés merül fel lelkének viharzó mélységeiből, hogy ezt most muszáj volt?

A törpe Szalah óriás focilabdán áll, kiterjesztett karokkal, haja a Szerjózsa minden irányába mutat és láthatóan nagyon örül valaminek. A szobrász, Mia Abdel Allah állítása szerint Szalah gólörömét akarta ábrázolni, és nem Art Garfunkelt, pedig tény, hogy az alak az amerikai zenészre hasonlítana a leginkább, ha egyáltalán hasonlítana bárkire vagy bármire a kerek világon.

Egyszerűen borzalmas, és ezt nem a konzervatív ízlés mondatja a szemlélővel, hanem a ráció: ezt elemezhetnénk napestig, akkor sem találnák benne semmi jót vagy szépet, semmiféle művészeti irányzat szempontjából.

Egy előnye azonban mégis van.

Mint tudjuk, Egyiptomban az iszlám vallás a legelterjedtebb, és ez a hit szigorúan tiltja az élőlények ábrázolását vallási okokból.

Mia Abdel Allahnak azonban mégsem kell tartania a fundamentalisták bosszújától.

Elég ránézni a kisplasztikára: még a vak fundamentalista is láthatja, hogy ez ugyan nem ábrázol semmiféle teremtett élőlényt...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook