2018. december 15. - Valér

Szánkóval taroltak a németek

2018. február 14. Szerző: Rózsa Misi
Már egyszer elsütöttem, hogy a szánkó az abban hasonlít az egykori labdarúgásra, hogy sokan indulnak benne, de végül mindig a németek nyernek. De ami axióma, az axióma és ami axióma, azt nem árt elégszer elmondani, mert baj abból nem származhat.

 

Kis túlzással elmondhatnánk, hogy a női szánkósok számát el is lehetett volna hagyni a Téli Olimpiából, hiszen azonnal oda lehetett volna a legfényesebb érmeket adni a németeknek. De ez nem lett volna szép dolog, mert egyrészt nem volt egyértelmű, hogy a két nagyon erős német versenyző közül melyik lesz az első és melyikük a második, pénzfeldobással meg ne adjunk már senkinek aranyat. Másrészről viszont, bár az egyértelmű volt, hogy a németek fognak nyerni, de a további helyezések sorsa nem volt előre eldönthető. És végül persze az se mellékes szempont, hogy a sportban pont az a szép, hogy nem mindig érvényesül a papírforma, már ezen az olimpián is bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül a legnagyobbnak tartott sztár nyeri meg azt a számot, amiben mindenki az ő sikerére fogadna az ellenfelek rokonait, barátait leszámítva.

A női szánkósok négyszer indulnak neki az életveszélyes őrült száguldásnak. A négy futamban elért idejüket összeadják a végén, és aki neve mögött a legkisebb idő áll, az lesz a győztes és ehhez viszonyítva alakul ki a további sorrend is.

Ezen az igen nehéz pályán a legeslegjobb időt a német Dajana Eitberger érte el. Ezt a negyedik futamban tudta produkálni, de mivel az előtte lévő futamban nagyot rontott, így a végeredményben nem tudta beelőzni honfitársát Natalie Geisenbergert, aki megnyerte a nők szánkóversenyét és ezzel ő szerezte meg az olimpiai aranyat, Eitberger nyakába ezüstérem került. A bronzérmet végül a kanadai Alex Gough szerezte meg. Csak megjegyeznénk, hogy a negyedik helyen is német versenyző végzett, Tatjana Hüfner.

Egyéniben ez volt Gaisenberger második olimpiai aranyérme pályafutása alatt, de egyet még szerzett mellé már csapatban is.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook