2020. január 23. - Rajmund, Zelma

Száraz tónak nedves partján...

2017. május 19. Szerző: Szele Tamás
Kedves mindenki, kéretik állkapcsokat megerősíteni, helyükre erősen felfogatni, megrázó tények ismertetése következik. Az egy dolog, hogy nyakunkon a FINA-világbajnokság, az egy egyszerű naptári tény, melyen maga Gergely pápa is nehezen tudna változtatni: de az már kissé idegesítő, hogy még mindig nem tudjuk, hol fogják megtartani.

 

Persze, papíron megvannak a helyszínek, pusztán a gyakorlat mutat némi eltérést a tervektől. Ezek a tények, csak ezek ne volnának... a Duna-aréna olyan, amilyen, most nem érdemes elkezdeni az értékelését, a már hárommilliárdos ideiglenes műugró torony a Batthyány téren a felvonulás állapotában van, konténerek állnak csak a helyén, más semmi, a szinkronúszás medencéi miatt pedig csaták dúlnak a Városligetben. Szó szerint csaták, ugyanis a ligetvédők nem szeretnék, ha az épülő medencék terébe benyúló százötven éves platánfák ágait levágnák, a kivitelezőket meg ez nem érdekli. De most nem az ütközetekről kéne beszámolni, hanem arról az alig elhanyagolható ténykörülményről, miszerint kevesebb,  mint két hónappal a rendezvény kezdete előtt még sehol sincsenek a szinkronúszó medencék.

Melyek szintén ideiglenesek lesznek, mint az ugrótorony is. Sőt, a lelátók is ideiglenesek lesznek. Minden ideiglenes lesz. Rendben, de hova tervezték ezeket a létesítményeket?

Most tessenek kapaszkodni. A Városligeti tóba. Bele. Először nem értettem (szerintem más sem), hogy miként fognak szinkronúszni a csapatok abban a kis csónakázótóban, ami összesen 67 centi mély, talán kikotorják? Ehhez képest a valóság még furcsább: maguk a medencék épülnek a lecsapolt tó területére. 

Tetszik érteni: medencéket építünk a tóba. Annak is a fenekére.

Illetve építenénk, de felmerült pár műszaki és környezetvédelmi kérdés. A platánok ágait már említettem, azokért is nagy kár volna, mert 150 év kell, míg egy ilyen kinő, de van egyéb gond is. Például, ugye, azt tervezik, miszerint a maradék tó maradék vizét visszaeresztik a versenyek idejére. Mármost a lelátók befogadóképessége mintegy ötezer fő. Hogy fog ennyi ember kényelmesen és gyorsan ki-be közlekedni? 

Bejutni, kijutni?

Egy jó tulajdonsága lenne az elrendezésnek: a kamerák csodálatos vágóképeket tudnak majd mutatni a Vajdahunyad várával a háttérben. Egyéb előnyt nem tudnék kapásból mondani. 

Kérem szépen, ehhez már tehetség kell.

Tóba tervezni egy medencét.

Félre a politikával, félre minden elvvel, elő a józan ésszel: ilyen akkor sincs.

Sekély tóba mély medencét.

Tetszik tudni, mi lesz ebből végül?

Az, hogy száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol majd...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook