2019. január 19. - Márió, Sára

Százados úr sej-haj!

2017. június 12. Szerző: Rózsa Misi
Ha azt mondjuk ügető hajtó, ha azt mondjuk ügető idomár, akkor, akik ismerik a lóversenyt, akik szereti a lóversenyzést, azoknak elsők között az ő neve fog azonnal beugrani. Fazekas Imre egy élő legenda. Akit két évvel ezelőtt azért ünnepelhettünk, mert megdöbbentő rekordot elérve, megszerezte 1500. győzelmét a pályán. Ma már ez a múlt, ezt jóval meg tudta haladni.

 

Viszont újabb hatalmas eredményt sikerült megszereznie a 108. Nemzeti Díjban. Persze-persze, már az nagy eredmény, amiről beszélni kéne, amiről írni kell, hogy Villám Ville kocsijában, megnyerte a nagydíjat egy nem is akármilyen hajtást produkálva. De itt ennél is több történt, hiszen azzal, hogy megnyerte a 108. Nemzeti Díjat, azzal egyúttal megszerezte 100. nagydíj győzelmét is. Nem is tudom, hogy volt e már példa erre a hazai ügetősport történetében! 

Fazekas Imre szereti kerekké tenni a dolgokat és a világot. 60. életévében elérte a 100. nagydíj sikert. Már az hihetetlen, hogy 60 éves lenne, hiszen ránézésre az ember egy jó ötvenesnek becsüli, oszt jó napot. 100 nagydíj siker, feledhetetlen élmények mind. Talán ő maga sem tudná megmondani, hogy melyikre a legbüszkébb. Az elsőt Óvatossal érte el 1988-ban még a Kerepesi úti pályán. Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy 29 év alatt sikerült századossá válnia. 

Kiváló lovak voltak mindig a keze alatt. Lehetne azt mondani erre, hogy így könnyű volt, de nagy butaság lenne, hiszen egyrészt nagyon jó lovakkal is nagyon nagy kihívás ennyi nagydíjgyőzelmet elérni, másrészt, ami ennél is fontosabb, hogy azok a lovak pont, hogy az ő keze alatt lettek annyira kiválóak, mint amilyenek voltak. Fazekas egy suttogó. Teljesen egyértelmű, hogy ért a lovak nyelvén, bár ezt csak mosolyogva hallgatná, ha neki mondaná bárki, mintha nem lenne igaz, csak egy kedves mondat irányába. A keze alatt olyan lovakból lettek táltos paripák, akikben a legtöbben rajta kívül nem igen láttak fantáziát. Tudja, véresen pontosan tudja, hogy mi van benne egy adott lóban és abból ő képes 110%-ot kihozni rendre. 

Szereti és tiszteli a lovat, óvja és kíméli őket, és több mint valószínű, hogy ezt a lovak is érzik, és ezt hálálják meg neki a sikerek hosszú sorozatával. Fazekas Imre az a hajtó, akit a pálya széléről is ritkán szoktak szidni. Én még nem is hallottam, hogy szidalmazták volna, pedig megfordultam párszor a pálya mellet. Pedig a pálya széléről, amikor szállnak az elvesztett tippeket tartalmazó szelvény darabok a szélben, szokás a hajtót hibáztatni Fortuna asszony hűtlensége okán. De a fogadók, a lovisok pontosan tudják, hogy Pimri – ahogy sokan becézik- mindig győzelemre játszik, mindig a legjobb akar lenni és mindent kész megtenni a siker érdekében. Így ha megugrik a lova, így ha tisztátlanul üget a lova, így ha nem ő ér be elől a célba, mindenki tudja esetében, hogy nem Fazekas hibája volt ez. 

Nagy harcos. Bár éve egy nagyon súlyos vállsérülés következtében, nagyon úgy nézett ki, hogy be kell fejeznie a karrierjét. Az átlag földi halandó, ilyen sérülés után be is fejezi. De nem ő. Ő eldöntötte, hogy meg fog gyógyulni, hogy újra idomítani fogja a csodálatos versenyző társait, hogy újra kocsiba fog ülni és győzni fog. Mit neki egy ilyen betegség, súlyos sérülés, nehezebb ellenfeleket is elintézett már! Meg akart gyógyulni, és amit elhatároz, azt végig is viszi. Nehéz műtét, hosszú rehabilitáció, de ennek ellenére újra ott van a pályán és bizonyítja kivételes tehetségét. 

Fazekas Imre teljesen egyértelműen a legnagyobb élő ügetőidomár és hajtó ma Magyarországon. Sőt talán azt is mondhatjuk, minden erős túlzás nélkül, hogy minden idők legjobb ügetőidomárja és hajtója. Gratulálunk neki a századosi rangjához és további sok sikert kívánunk a pályafutásához. Köszönjük a sok szép feledhetetlen győzelmét és őszinte tisztelőjeként csodáljuk őt. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook