2019. február 20. - Aladár, Álmos

Szellem a gépben

2017. május 5. Szerző: Szele Tamás
Szellem járja be a számítógépeket, méghozzá a McLaren-Honda szelleme. Nem (csak) az a helyzet, hogy megjelenik egy új szimulátor. A legendás istálló azt tervezi, hogy az e-sport területén is terjeszkedésbe kezd. Éspedig oly módon, hogy a legjobb játékosokat nyeri meg magának – tessék készülődni, lehet hegyzeni a konzolokat, laptopokat, asztali gépeket: monstre fizetés, álommunka várja a győztest.

 

Tulajdonképpen nem kevesebbről van szó, mint hogy a McLaren, a Logitech (mely cég van akkora fogalom a számítástechnika világában, mint társa a motorsportban), a Sparco és a GIVEMESPORT szövetkeztek, hogy megtalálják a világ leggyorsabb játékosát. Tehát nem dobtak ki a piacra pénzért vagy ingyen egy autóverseny-szimulátort, és aki abban a legkiválóbb, az nyert – ez rossz út volna, ugyanis tökéletes szimulátort játékosok számár írni képtelenség volna. Hiszen minden játékos Forma 1-es pilótává kéne váljon, sok évet gyakoroljon, gyűjtse a tapasztalatokat, hogy jó eredményeket érhessen el. Vannak ugyan majdnem teljesen valósághű szimulációk, csak azokat nem a játékosoknak fejlesztik, hanem maguknak a valódi pilótáknak.

Esetünkben többről van szó és kevesebbről is: nem egy szimulátoron kell kiemelkedő eredményt elérni, hanem több, az e-sportban már elterjedt játék és platform legkiválóbbjait gyűjtik majd össze ősszel a McLaren Technology Centerben, szám szerint tízet, hogy közülük válasszák ki azt a bajnokot, aki majd állást kap a Forma 1-es csapatban.

Igen, kérem, állást: egy éves szerződést kötnek vele, mint hivatásos szimulátor-vezetővel. A mérnök-csapattal fog majd együtt dolgozni, és az lesz a munkája, hogy egyfelől közelítse a valósághoz a profi pilóták által használt szimulátorok részleteit – így sok baleset elkerülhetővé válik - másrészt ugyan hivatalosan ez nem hangzott el, de nincs kizárva, hogy a McLaren nyitni szeretne az e-sport világa felé is. Hiszen lassan nagyobb üzlet kezd már lenni a digitális sport, mint Hollywood.

Hát, a csoda gondolta volna 1988-ban, mikor még az első 286-osokon nyüstöltük a Grand Prix Circuitot vagy a Lombard Race Rallyt, és az irodavezető megjegyezte, miszerint belőlünk se lesz Fittipaldi, hogy egyszer erre is sor kerül.

Még a végén tényleg lehet Fittipaldi az íróasztal pilótáiból is.

Bárki bármit mond: megéri játszani, kérem...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook