2019. január 18. - Piroska

Szellő Ukrajnában

2018. január 21. Szerző: Rózsa Misi
Nehéz lenne elvitatni, hogy napjaink egyik – ha nem egyenesen a legjobb - magyar ökölvívója elég egyértelműen Szellő Imre. Már amatőr korában megmutatta, hogy félelmetes képességei vannak. Nagyon sokan örültek annak, amikor bejelentette, hogy befejezi amatőr pályafutását és átccuccol a profik közé. De jelentős számban voltunk olyanok is, akik azért ennek valahogy nem tudtunk felhőtlenül örülni.

 

Azért nem örültünk, mert úgy gondoltuk, hogy Szellőnek nem fog sikerülni olyan eredményeket elérni a profik másfajta versenyrendszerében, mint amit amatőrként tudott? Fenéket. Hiszen pontosan tudtuk, hogy Imre rendkívül fegyelmezett versenyző és nagyon erős csapat áll mögötte, úgy a civil életében, mint a szakmában és ezért egyértelmű volt, hogy az átállás nem okozhat neki érdemben problémát. Biztos volt már akkor, amikor a döntést meghozta, hogy a profik között is képes lesz a legjobbak közé beverekedni magát. A magam részéről azért sajnáltam ezt a döntését, mert ma is meg vagyok győződve arról, hogy ha Szellő még egy ideig megmarad amatőrnek,ő lehetett volna az a versenyzőnk, aki képes lett volna kvalifikációt szerezni még több Olimpiára és az Olimpián is bőven benne volt a lehetősége annak, hogy kiugró eredményt érjen el. Igaz az új versenyszabályok miatt, profiként is lehetne erre elméletben lehetősége, de mind tudjuk, hogy ez a lehetőség a profik esetében valóban sokkal inkább egy elméleti lehetőség, mint egy reális valóság.

Természetesen tiszteletben kellett tartani a döntését, és a profik között megtett útja igazolja is, hogy saját szempontjából egyértelműen jó döntést hozott, és egymás után jönnek azok a sikerek, amikre ő is és az egész ország büszke lehet.

Kokó, Erdei és ifjabb Balzsay Károly után, neki van talán a legjobb esélye arra, hogy profiként is képes legyen olyan csúcsokra elérnie, mint az említett három nagy magyar ökölvívónak. Ma már ott tart a profik között, hogy nemzetközi szinten is jegyzik és nagyon is komolyan veszik őt. Nem véletlen az sem, hogy a világ egyik legjobb ökölvívója, az egykori Olimpiai Bajnok, jelenleg a WBO világbajnoki címét magának tudó ukrán Oleksandr Usyk is örömmel fogadta el, hogy Szellő Ukrajnába utazzon és egy héten keresztül vele együtt készülhessen a következő nagy megmérettetésére. De a felkészülését kint segíteni fogja a kétszeres Olimpiai Bajnok, többszörös profi világbajnok Vasyl Lomachenko édesapja, Anatoly Lomachenko is, aki Usyk edzője jelenleg. Tőle nem csak Szellő Imi tanulhat jó sokat, de Imi mestere Bertók Róbert is, ami által akár a teljes magyar ökölvívó közösség is fontos ismeretekhez juthat, új módszerek elsajátítása által. Usyk a Klicsko testvérek csapatának a K2 Promotíon-nak a versenyzője. A felkészülés Kijevben történik.

Imi első edzése se egyszerű körülmények között folyt le a szabadban. Ehhez tudni kell, hogy ott ebben az időszakban mínusz 17 fok pusztított, amiben futni, készülni, nem kis teljesítmény önmagában sem. Több alkalommal is lehetősége volt Iminek kesztyűzni az ukrán fenevaddal Oleksandr Usyk-al. Nem volt könnyű dolga, mert az ukránok a kesztyűzéseket is pont olyan komolyan veszik és keményen nyomják végig, mint az éles mérkőzéseket, de Szellő itt sem vallott szégyent, rendesen elfáradt tőle, de nagyon sokat tanulhatott ebből a harcból is. Ráadásul azt is megtapasztalta, hogy Usyk amíg a ringben egy fenevad, addig a magánéletben nagyon kedves, barátságos figura és így a szintén életvidám Szellővel, nagyon hamar sikerült összebarátkozniuk.

A komoly és rendkívül intenzív edzések mellett, azért egy kis kikapcsolódásra is lehetőség volt. Usyk születésnapját is együtt ünnepelték meg és vannak képek, ahol azt is látni lehet, hogy lelkesen falatoznak tortából a fiúk. Igaz rögtön magyarázzák is, hogy abszolút cukormentes, diétás torta az amivel megbirkóznak. Hát ez vagy így van, vagy nincs így, mindenesetre ha nincs is így, olyan edzéseket nyomnak, amik mellett ha rájuk is kerül pár deka, azt gyorsan le is dobják magukról. Imi azt is bevállalta kint, hogy léken keresztül belemerüljön egy jéghideg vízbe, amit még Schirilla Gyuri is elismeréssel nyugtázott volna, mint igazi férfias bevállalást.

Usyk edzője, rengeteg érdekes felkészülési módszerrel ismertette meg Bertók Robit is a gyakorlatban. Ezek közül nyilván később többet át is fog venni, Szellő további felkészítésének céljából. Az edzőtábor amellett tehát, hogy szakmailag nagyon magas színvonalon segíti Imre felkészülését.

Már nincs egy hónap hátra addig, amíg Imre ringbe fog szállni az eddigi legkeményebb ellenfele ellen a profik között és le fogja győzni az orosz Denis Grachev-et. Hosszú hetek eredményes munkáját koronázza meg az ukrajnai edzőtábor. Az edzőtábor előtt is nagyon kemény felkészülési munka várt Imrére és a tábor végeztével itthon is még lesz faladata bőven. De edzője azt mondja, remekül haladnak, rengeteg izmot sikerült pluszban Szellőre pakolni és sikerült ezt úgy megtenni, hogy eközben a rá jellemző robbanékonyságából semmit nem veszített, sőt az is csak javult. Gracev legyőzése már igazi nagy siker lenne, ami a nemzetközi szakma komoly elismerését is kivívhatja Szellő számára. Nem lesz könnyű feladat, hiszen Gracev a kickbox világbajnoka is tudott már lenni. 2007-től profi ökölvívó. A kickboxban 20 nagyobb mérkőzést vívott meg és ebből 17 alkalommal győzni tudott, 7 esetben KO-val. Pályafutása során, mindössze 3 veresége volt. A profi ökölvívásban is alaposan letette már a névjegyét, hiszen 19 mérkőzés van a háta mögött, 13 győzelemmel és ezek során 8 alkalommal KO győzelmet tudott aratni. 1 döntetlenje mellett 5 alkalommal sikerült őt mindössze legyőzni. Technikás versenyző, aki igen jelentős ütőerővel bír. Jelenleg az Egyesült Államokban él.

De mi nagyon bízunk abban, hogy Imi lesz a 6. aki le tudja majd őt győzni egy nagy, kemény csatában. Bizakodásra adhat okot, hogy Imre 16 mérkőzést vívott meg eddig és az összes mérkőzését megnyerte. Ráadásul 9 alkalommal ebből KO győzelmet tudott elérni. Hatalmas szíve van és a kifejezetten okosan bokszoló versenyzők közé tartozik, aki fegyelmezetten követi a felépített stratégiát a mérkőzésein, de képes váratlan helyzetekre is jól és gyorsan reagálni. Nagyon gyors és ő is igen komoly ütőerőt mondhat a magáénak. Ő 2014 óta profi, de előtte hosszú éveken át az amatőrök között edződve, ott is jelentős eredmények tömegét tudja felmutatni.

A mérkőzés február 16-án kerül megrendezésre, a budapesti gála során.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook