2019. január 19. - Márió, Sára

Szép remények

2018. február 10. Szerző: Szele Tamás
A mai nap úgy kezdődött, mint egy Dickens-regény, szép reményekkel, amelyekben azután kissé csalódnunk kellett. Gyorskorcsolyában reális esélyünk lett volna éremre, de a körülmények szerencsétlen összjátéka révén sajnos semmilyen csillogó fémtárgynak nem örülhetünk: 1500 méteren nagy favoritunk, Liu Shaolin Sándor ötödikként végzett.

 

Pedig milyen fölényes győzelemmel indított: az első futamát meg is nyerte. De már a következő elődöntőben kicsúszott – jóllehet, tovább sikerült jutnia, de érezni lehetett a levegőben, hogy valami nem tökéletes. Az 500 méteren két éve világbajnok magyar versenyző végig próbált az élmezőnyben helyezkedni, többnyire ő vagy a januári Európa-bajnokságon minden távon aranyérmes holland Sjinkie Knegt vezette a mezőnyt. Egy ízben John-Henry Krueger próbált Liu Shaolin elé kerülni, de már az egyenesben összeakadt a két versenyző, a kanyar bejáratánál pedig a belső íven lévő Liu Shaolin kicsúszott. Utóbb a bírók szabálytalannak látták a drezdai kontinensviadalon már magyar színekben versenyző Cole Krueger amerikai bátyját, így a magyar gyorskorcsolyázót a fináléba juttatták, amelyben a másik két futam továbblépőivel együtt összesen kilencen lesznek.

Öccsének, Liu Shaoangnak viszont nem volt szerencséje a bírókkal. Egy nagyon „verekedős” futamban úgy tűnt, hogy kínai és holland riválisa összezárt előtte, utóbbi például kézzel is próbálta maga mögött tartani. A hátra lévő körökben a minden távon junior-világbajnok magyar sportoló már nem erőlködött. A hosszas videózások után két résztvevőt is kizártak, köztük a 19 éves magyart, aki annyira szívére vette a döntést, hogy a továbbjutók között ment ki, azaz eleinte nem válaszolt az újságírói kérdésekre.
„Ez az első olimpiám, talán ezért izgultam jobban a kelleténél. Elég sok minden történt az elődöntős futamomban, a kizárásom kapcsán nincs mit mondanom. Miután lejöttem a jégről, azonnal a hibáimmal foglalkoztam. Az 1500 nem a legjobb számom, de a következő versenynapokon még megmutathatom, mit tudok, mert ez most nem sikerült” - mondta a vegyeszónába lehiggadva visszatérő Liu Shaoang.

Ne bánkódj, Shaoang, ez az első olimpiád, de bizonyos, hogy nem az utolsó, nyersz te még érmeket!

Ám jött a döntő: Liu Shaolin Sándor ötödik lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a phjongcshangi téli olimpia első, szombati versenynapján.

Ezzel folytatódott a magyarok pontszerző sorozata a téli játékokon, ugyanis ebben a sportágban 2006 óta minden játékokon volt legalább egy legjobb hat közötti eredmény.

A győzelmet a dél-koreai Lim Hjo Dzsun szerezte meg a holland Sjinkie Knegt és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.

A rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei kedden folytatódnak a férfi 5000 méteres váltó elődöntőjével, a férfi 1000 méter selejtezőjével és a női 500 méter végcsatározásaival.

A magyar csapat kezdése mindenképpen ígéretes – lesz még ebből érem, akárki meglássa.

Legfeljebb szombaton nem lett. De nincs még vége a téli játékoknak!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook