2019. február 19. - Zsuzsanna

Szép volt, világ!

2018. július 10. Szerző: Szele Tamás
Jó hírrel szolgálhatunk: a mentőalakulatok kimentették a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifi focicsapat minden tagját épségben, edzőjükkel együtt. A tizennyolc napos rémálom véget ért, mindenki kint van, mindenki jól van – a világ nem hiába drukkolt. Fellélegezhetünk és megköszönhetjük a hősies mentőknek a munkájukat: nekik sajnos volt egy halottjuk...

 

A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor - közép-európai idő szerint 12.40-kor - értek ki a szabadba. Ezt követően azonnal orvosi vizsgálat alá vetették őket. Hivatalosan nem közölhetnek semmit az állapotukról, azonban annyit tudunk, hogy Jesada Chokedamrongsuk, a thaiföldi egészségügyi minisztérium illetékese szerint a kórházban ápolt gyerekek jó fizikai és szellemi állapotban vannak, egyiküknek sincs láza.

Szóval ez azért hivatalos vélemény, csak nem hivatalos – tetszik tudni, ez Kelet-Ázsia. Két gyereket kisebb tüdőfertőzéssel kezelnek, néhánynál kihűlés jeleit észlelték, egy gyermeknél pedig alacsony szívfrekvenciát mértek, amikor kórházba szállították, de értékei azóta normalizálódtak. Adtak nekik veszettség elleni oltást is, de azt mondták, nem találkoztak semmilyen állattal a barlangban. Elsősorban denevérek által terjesztett betegségektől tartanak az orvosok. A gyerekeknek napszemüveget kell viselniük, hiszen szemük hosszú két héten át a barlangi sötétséghez szokott. Először energiagélekkel táplálták őket, és fokozatosan adnak nekik hagyományos ételeket, de – mondom, ez Kelet-Ázsia – azért kaphattak egy kis csokis kenyeret és rizses csirkét.

A további teszteredményekre még néhány napot várni kell. Ha ezek igazolják, hogy semmilyen gyulladás vagy fertőzés nincs a szervezetükben, találkozhatnak családtagjaikkal, de várhatóan akkor sem mehetnek 2 méternél közelebb hozzájuk, és védőruhát kell viselniük.

Ha meg akarjuk vonni a mentés mérlegét, elmondhatjuk, hogy a világ büszke lehet magára. Soha még ilyen esélytelen helyzetből ilyen fiatal srácokat nem sikerült komoly veszteség nélkül kimenteni. Jelesre vizsgázott a modern technika és az emberi jóindulat, az elszánt segíteni akarás és az összefogás. Hölgyeim és uraim: ez most sikerült, méltán lehet büszke rá mindenki, aki tett akármennyit is a sikerért vagy legalább szurkolt érte - és méltán ünnepelhetünk.

A mérleg másik serpenyőjében van Saman Gunat, a mentés során elhunyt thai veterán haditengerész búvár halála: hajtsuk meg fejünket előtte tisztelettel. A költségeknek nincs mit keresni ebben a serpenyőben: végre egyszer mindenki megértette, hogy ahol emberélet mentéséről van szó, nem számít, mibe kerül, nem érdekes a pénz.

És akkor most mi lesz?

Most első sorban mindenki meggyógyul, mert nem volt egy szanatórium ez a tizennyolc barlangi nap. A FIFA ugyan már korábban meghívta a barlangban rekedteket a moszkvai döntőre, de az orvosok szerint szó sem lehet arról, hogy elutazzanak rá. Nincsenek abban az állapotban.

Aztán lehet, hogy megveszi Hollywood a megfilmesítési jogot. Két amerikai producer máris a thaiföldi mentés helyszínére utazott, hogy egy esetleges gyerekmentésről szóló filmet előkészítsen – ez még azelőtt történt, hogy megtudtuk volna a mentés teljes sikeréről szóló hírt. Mindenesetre Michael Scott és Adam Smith máris Tham Luangban vannak, figyelték a barlangban rekedt gyerekek mentését, és közben helyiekkel interjúznak, mivel állítólag filmet szeretnének forgatni az eseményekből. Többen megkérdezték tőlük, hogy nem érzik-e tolakodónak a jelenlétet, mire Smith állítólag azt felelte, hogy több hollywoodi gyártó cég is helyszínre készül, így igen gyorsnak kell lenniük.

Isten bocsássa meg nekem, ha el is készül egyszer ez a film, jegyet nem veszek majd rá.

A hatóságok a barlangot le fogják zárni és őriztetni fogják.

És a Vaddisznók szerintem megnyeri a jövő évi thai ifikupát.

Mellesleg, jellemző, milyen az élet. Ki volt az utolsó srác, akit kihoztak az edző előtt, aki utoljára maradt?

Igen, kitalálták. Adul Sam-on, a burmai karen menekült fiú, aki egyedül tudott angolul a társaságból. Hiszen az ő nyelvtudására az utolsó pillanatig szükség volt.

A mentés még nem ért véget teljesen: A mentést vezető kormányzó, Narongszak Oszotthanakorn azt is elmondta, hogy később jön ki a barlangból egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy megtalálták az ifjúsági focicsapatot és edzőjüket múlt hét elején.
Értük még drukkoljunk egy kicsit.

És most már megnyugodhatunk.

Szép volt, világ!

Köszönjük.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook