2022. augusztus 14. - Marcell

Szépen csillogó ezüst

2018. június 4. Szerző: Rózsa Misi
Paraerőemelőnk számára nem indult a felkészülés fényesen, de annál jobban értékelhető lett az eredmény.

 

Sas Sándornak nem volt szerencséje a paraerőemelők Európa bajnoksága előtt. Úgy alakult az élete, hogy most először teljesen egyedül kellett készülnie a versenyre. Eddig mindig volt szakmai segítője, most a teljes felkészülésének programját magának kellett összeállítania, magát kellett cseszegetnie, hogy keményen folytassa, amikor jött a fáradtság és a leterheltség. Magának kellett saját maga pszichológusának lennie, magának kellett minden nehéz szakmai kérdésben döntéseket hoznia.

És, hogy ez az új helyzet ne legyen önmagában is elég teher a vállára, az a váll meg is sérült és igen lassan kezdett csak gyógyulni. A vállsérülése miatt egy hónappal le is rövidült számára a felkészülési időszak a versenyre, ami nem volt túl jó omen a versennyel kapcsolatban. Igaz egyesülete, a Ferencváros igyekezett minden segítséget megadni a versenyző számára. Lipcsei Gábor és dr. Dritz Péter vették kezelésbe Sanyit és igen alapos jó munkát végeztek rajta, ennek volt köszönhető elsősorban, na meg Sanyi vasakaratának, hogy egyáltalán el tudott indulni az Európa bajnokságon. Volt rajta ugyan súlyfelesleg még, de le tudott adni 10 kilót, ami kiváló eredménynek számított.

A helyszínen kellett szembesülnie azzal, hogy bizony jóval erősebb mezőny gyűlt itt össze, mint amire előzetesen számítani lehetett. Ebben a mezőnyben már pontszerző helyet is nagyon szép teljesítmény lett volna elérni a magyar versenyzőnek. Sas Sándor a +107 kilós mezőnyben állt rajthoz. Olyan könnyedén nyomta ki a 195 kg-ot hiba nélkül, hogy azt öröm volt nézni és érezte, van itt mit keresnie. Talán magát is meglepte azzal, hogy a második emelésre a 201 kg sem okozott neki érdemben problémát, olyan szép mozdulattal emelte azt ki, hogy a közönség öntudatlanul is megtapsolta érte. És ez már olyan súly volt, amivel oda került nagyon előre. Úgy döntött utolsóra rizikózik egy kicsit és bevállalta a 212 kiló kinyomását. A gyakorlatát elnézve, akár ez össze is jöhetett volna neki. Csakhogy sajnos a vállsérülése jelezte jelen van és ez nagyban befolyásolta, hogy a 212 kilo már nem jött össze Sanyinak. Ha nincs a sérülés, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a 212 kg is ki lett volna pipálva a produkciójában.

Végül is mondhatjuk, hogy mindegy, hogy meg lett volna vagy sem. Mert ha meg van, akkor a bajnok görög, Konstantinos Dimou a kinyomott 230 kg-jával,ami nem mellékesen új Európa rekord is egyben, megnyerte volna a versenyt Sanyi előtt. És mondhatjuk, hogy mindegy azért is, mert senki nem tudta utolérni Sas Sándor 201 kg-os hibátlan teljesítményét, így a magyar versenyző jelentős bravúrt elérve, megszerezte az Eb-n az ezüstérmet a szép teljesítményével.

Tegyük még hozzá, hogy Sas Sándor 8 Európa bajnokságon indult eddig. A mostanival együtt ebből 3 ezüstérem és 3 bronzérem a mérlege, ami nemzetközi szinten is igen komoly teljesítménynek számít és beírta ezzel már magát az paraerőemelés európai történelmébe a magyar fiú.

Szép volt Sándor, gratulálunk és köszönjük a remek eredményt.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook